Konditoriet är nyligen utsett till landets bästa konditori av kaféguiden White guide.

– Jag är verkligen förtjust i det stället. Jag är där direkt när de öppnar och sedan äter jag frukosten på ute­serveringen. Ett alternativ är att sitta uppe i slottsbacken och dricka kaffe och nypressad apelsinjuice och lyssna på koltrasten, säger Mattias Klum.

Dagen fortsätter på Bror Hjorths hus, Uppsalakonstnärens egen bostad som i dag är museum.

Artikelbild

| Par och kollegor. Iris Alexandrov och Mattias Klum.

– Det är ett alldeles utmärkt trevligt där, men jag besöker det alldeles för sällan eftersom jag reser så mycket. Jag tar gärna med mig barnen eftersom de brukar ha konstverkstad där för barn och ställa ut deras alster efteråt.

På förmiddagen hinner Mattias Klum också med ett besök i Uppsala domkyrka. Kyrkan från 1435 är bland annat känd för sina stenskulpturer, fönstermålningar, kungagravar och för skrinet med Erik den heliges reliker.

– Vi har över huvud taget ett fantastiskt kyrkorum i Uppsala och vi är ­fenomenalt bortskämda med att vi har domkyrkan. Även här ­passar det bra att ta med sig barnen eller gäster om man har besök. Och eftersom det är en rejäl pjäs blir det som ta en promenad när man är där inne.

Lunchen äter Mattias Klum med fästmön och kollegan Iris Alexandrov på Crêperie Lemoni, inne på en av de gårdar som göms bakom fasaderna på Svartbäcksgatan norr om gågatan.

– Där blir det en vegetarisk galette och ett glas lemonad. Det var Iris, som är nyinflyttad och ser Uppsala med färska ögon, som upptäckte det här stället efter att ha sneddat igenom gården. Själv har jag musikminnen från gården från den tiden Katalin höll till här.

På eftermiddagen bär det av till naturreservatet Fiby urskog en och en halv mil väster om Uppsala. Naturskogen där har inte brukats av människor sedan 1700-talet.

– Det är en härlig plats där man kan ta med sig fika och gå ut längs stigarna i en väldigt fin John Bauer-liknande miljö med hassel- och ekskog. Kanske börjar jag leta efter orkidéer också.

Till middagen är vi åter inne i stan, på fiskrestaurangen Hambergs vid Fyristorg.

– Där tar jag nog någon närfångad Mälargös med närodlade grönsaker och något ekologiskt vin.

Kvällen avslutas på ett ­annat favoritställe, legendariska musikpuben Katalin, som sedan millennium­skiftet håller till vid Östra station bakom resecentrum.

– Får jag bestämma själv är det konsert med Nisse Landgren där på kvällen, säger Mattias Klum.