Fullsatt då IS debatterades

När Saddam Hussein föll föddes IS. Det säger samhällsdebattör Kurdo Baksi.

3 november 2014 08:01

Under måndagen arrangerade utrikespolitiska föreningen och den kurdiska organisationen Boni Sev ett panelsamtal i Ekonomikum.

En av frågorna handlade om var terrororganisationen IS (Islamiska staten) kommer ifrån.

– När Saddam Hussein föll 2003 blev många militärer arbetslösa och ingen ville ha med dem att göra. Senare frigavs också alla extremister från irakiska fängelser med ett penndrag, säger Kurdo Baksi om starten för IS.

Men att 18 000 personer från hela 90 olika länder har värvats är svårare att förklara. Att personer som vuxit upp i Sverige, och ätit fiskpinnar liksom vi, åker ner och dödar andra människor är svårare att förklara.

– Jag vill inte tro att islamofobi har gjort det här, många diskrimineras ju utan att bli krigare. Men vi lever i ett våldssamhälle och vissa islamiska organisationer kan ha påverkat dessa personer, säger Kurdo Baksi.

Han varnade under kvällen för att IS är en av världens rikaste terrororganisationer och att deras mål är att erövra hela världen. Inkomsterna kommer enligt hans källor från skatter som man tar av befolkningen, från svarta oljeinkomster och från lösensummor då man kidnappar människor från väst.

– Pengarna kommer också från Saddam Husseins familj och tidigare från exempelvis Turkiet, säger Kurdo Baksi.

Inkomsterna gör att man avlönar sina krigare bra och att man betalar ut ersättning till självmordsbombares familjer.

Rekryteringen har till i dag främst skett via sociala medier, enligt Kurdo Baksi.

– Nu har twitterchefen förbjudit detta och det har lett till att han inte längre kan lämna sitt hus utan livvakter. Facebooks ägare struntar i att engagera sig.

Under kvällen berättade också Joakim Medin, den siste journalisten att lämna Kobane, om varför striden om just den staden varat så länge.

– Svaret är att det kurdiska civilsamhället har genomförts där och i två andra områden. Här har skett en social revolution, utan våld och en ny konstitution har införts vilken innebär etniskt delat ledarskap mellan folkgrupperna och religionerna, säger Joakim Medin.

I varje politisk församling är det också minst 40 procent kvinnor och en av två ledare ska alltid vara kvinna. Joakim Medin menar att det är för att behålla sina nyligen realiserade drömmar som både män och kvinnor kämpar extra mycket med sina tunna vapen för att stoppa IS i Kobane.

Yekbun Alp, politiker med kurdiska rötter, sa att det är dags för en politisk lösning på konflikten mellan Turkiet och Kurdiska PKK, för att lösa kurdfrågan. Hon anser att PKK felaktigt står på listan över terrorstämplade organisationer, bland annat eftersom organisationen under senare år försökt få till en fredlig lösning. Hon menar att Sverige, som var ett av de första länderna som terrorstämplade PKK för många år sedan nu också borde ta en större roll för att få bort organisationen från listan, då listan är inaktuell och rättsosäker, enligt henne.

– En tredje part behövs för att klara den fredsprocessen. Det Sverige kan göra för att hjälpa till är att jobba för att PKK tas bort från listan av terrorstämplade organisationer och slutar med sitt vapensamarbete med Turkiet, sa Yekbun Alp bland annat.

Krigar mot kurder

IS (Islamiska staten) klassas som en terroristorganisation av bland andra Sveriges utrikesdepartement (UD). Kurder försöker försvara sig med dålig militär utrustning mot IS i sina hemstäder i Syrien och Irak. Här har många vittnat om etnisk rensning, försök till folkmord, sexslaveri och kidnappningar. En amerikansk-ledd allians har försökt stötta kurderna från luften. Härjningarna i området har lett till mycket stora flyktingströmmar och till stora flyktingläger i den kurdiskt självstyrda delen i norra Syrien och i Kurdistan i norra Irak.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom