Fritt wifi lanserat i Uppsala

Nu går det att surfa gratis i centrala Uppsala. Det är Uppsala Citysamverkan som testar att erbjuda fritt wifi.

22 mars 2015 15:33

Det fria nätverket finns tillgängligt på Stora torget, gågatan, Svartbäcksgatan och Gamla torget i centrala Uppsala. Hastigheten ligger på upp till 300 megabit i sekunden.

Det är Uppsala Citysamverkan, i samverkan med flera aktörer, som lanserar pilotprojektet med syfte att stärka handeln och att öka Uppsalas attraktionskraft. Också forskare kan komma ha nytta av det fria nätverket, när de vill testa nya innovationer på turister som kanske inte har tillgång till ett svenskt abonnemang.

Nätverket öppnade i torsdags och det verkar fungera som det ska, säger Lisa Thörn, cityledare på Uppsala Citysamverkan.

– Jag har inte hört något om att det inte skulle fungera i alla fall.

Hur ser du på riskerna som finns med öppna nätverk - att användare får lösenord eller annan information stulen?

– Det är ju så vanligt i dag att man är inne på öppna nätverk. Man ska ju alltid göra saker med försiktighet och läsa användarvillkoren för nätverket. Efter två timmars uppkoppling ramlar du också ur nätverket och måste logga in på nytt.

Projektet kommer att utvärderas efter några månader och efter det är tanken att bygga ut nätverket till ett större område.

UNT granskar mobiltäckningen

2012 visade UNT:s granskning Mobilkartan att täckningen på flera håll i länet har stora brister. Nu följer UNT upp och undersöker om täckningen har förbättrats. Vi behöver din hjälp! Klicka dig in här och svara på några frågor, exempelvis - hur är täckningen där du bor?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!