Från gammalt skräp till konst

Ett skräpkollo pågår den här veckan i Gottsunda.

15 juni 2015 10:08

En hel värld av fantasifulla kreationer tornar just nu upp sig innanför ett stort skyltfönster i Gottsunda centrum.

Här pågår ett skräpkollo där barn i 7–13-årsåldern bygger en jätteskulptur av förpackningar och annat som annars skulle ha slängts.

– Det är jätteroligt att vara med här, för man får använda fantasin och det är första gången som jag bygger delar av en stor värld! säger Hugo Engkvist, en av deltagarna.

Allt från hus och hängbroar till rymdraketer, fantasifulla djur, tittskåp och en korvkiosk går att hitta i den stora skulpturen.

– Det här är något som man kan kolla på hur länge som helst. Det går alltid att upptäcka nya detaljer, säger Teo Bexell, 12 år.

Och det är något som även Gottsundaborna verkar hålla med om. Hela tiden stannar förbipasserande till utanför det stora skyltfönstret för att titta på barnens konstverk.

Skräpet har ledarna Johanna Uddén och Erik Hedman dels sparat ihop hemma, dels fått av butiker.

– De stora kartongerna är bra att ha som bas, sedan får barnen bygga på dem, säger Johanna Uddén, som är konstpedagog.

Skräpkollot är gratis och hålls i en stor, tom butikslokal i Gottsunda centrum.

– Vi har 15 platser i åtta pass under fyra dagar. Det finns en hel del idrottsaktiviteter i Uppsala på sommarlovet, men inte så många kollon med skapande verksamhet. Många som idrottar tycker också om att vara med på sådant här, säger Johanna Uddén.

Hon och konstnär Erik Hedman är tacksamma för att Uppsala kommuns fastighets AB, Kulturpunkten med flera stöttar projektet som arrangeras för första gången i Gottsunda.

Och barnen vi träffar under tisdagen är mycket entusiastiska. Remus Andersson, 7 år, har exempelvis byggt både en rymdbas och en ”klumpsatellit” som hänger ovanför på ett snöre i luften.

Rima Andersson, 9 år, är mer inne på superhjältar och robotar.

– Jag har gjort några robotar. Svårast var att få fast benen, säger hon och pekar på en robot av bland annat mjölkkartong och ben i hårdplast.

Deltagarna är i lokalen i flera timmar i sträck. De är så engagerade att de knappt släpper saxar och limpistoler för att gå och äta lunch.

Jasmine Salem, 9 år, tycker att det roligaste med kollot är att man får skapa vad man vill.

– Man får inte bara göra saker som finns på riktigt. Men sedan blir det också saker som ser verkliga ut. Det här är det roligaste jag har gjort sommarlovet, säger Jasmine Salem, som brukar pyssla mycket hemma också.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!