Fotoförbud med pinne planeras i Uppsala

Flera incidenter med så kallade selfiepinnar har inträffat i Uppsala. Kommunen planerar nu att förbjuda pinnen på vissa platser.

25 mars 2015 11:02

På senare tid har selfiepinnen blivit ett populärt hjälpmedel för den som vill fotografera sig själv med mobilen. Man sätter helt enkelt fast mobilen på pinnen och tar ett kort. Ofta hamnar sedan fotot på sociala medier.

Över hela världen har människor börjat använda sig av det här redskapet, i vissa fall med olyckor som följd. Det har rapporterats om människor som trillat över stup eller blivit påkörda av bilar när de tagit sina bilder.

Även Uppsala har drabbats.

– I höstas inträffade en incident när tre japanska turister ramlade i Fyrisån vid Islandsfallet. De skulle ta en bild på sig själva med en selfiepinne. En av turisterna snubblade och drog med sig de andra två, men lyckligtvis slutade det utan personskador, berättar Ewa Viklander på Uppsala Turist & Kongress AB.

I Vaksala kyrka tog en pappa nyligen fram en selfiepinne när hans lille son skulle döpas. Han ramlade baklänges mot prästen och i fallet råkade de båda välta mässingsdopfunten så att vigvattnet rann ut.

Att det inträffat så många tillbud just när folk använder selfiepinnen och inte håller mobilen direkt i handen förklaras med att balansen blir särskilt dålig då pinnen hålls med utsträckt arm.

För att förebygga fler olyckshändelser planerar den rödgröna majoriteten i Uppsala kommun att förbjuda selfiepinnar på några utvalda ställen.

– Tänkbara platser skulle kunna vara på vissa utsatta sträckor längs Fyrisån, vid rulltrapporna i Uppsala Konsert & Kongress och vid ett par branta platser på Uppsalaåsen. Det uppger Erik Lindquist (S), ledamot i kommunstyrelsen.

Om planerna går igenom ska de nya reglerna införas i kommunens lokala ordningsföreskrifter senare i vår. Enligt Erik Lindquist kan det även bli aktuellt med tillfälliga förbud mot selfiepinnar.

– Till exempel på sista april då många trängs vid forsränningen och riskerar att skada andra när de ska fotografera med pinnen, säger han.

Men det finns kritiska röster. Ett Facebook-upprop har nyligen startats med namnet "Rör inte min pinne i Uppsala". Uppropet, som snabbt fått flera hundra medlemmar, har initierats av Uppsalabon Emelie Tiljander.

– Typiskt politiskt översitteri som måste stoppas. Vad bli nästa förbud? Dirigentpinne på konserter? frågar hon retoriskt.

Kommunen har ännu inte bestämt vad sanktionen blir för den som bryter mot det planerade förbudet.

– Men det är inte otänkbart att selfiepinnen omhändertas och förverkas av kommunen, säger Erik Lindquist (S).

<p>Här har pinnen stoppats</p>

Förbud mot selfiepinne är inget nytt. Några av de platser där pinnen bannlysts är monumentalbyggnaderna Colosseum i Rom och Versailles utanför Paris. Även flera museer har förbjudit fotohjälpmedlet. Dit hör Museum of Modern Art i New York och The Smithsonian i Washington. Även karnevalen i Rio kommer att få pinnförbud. Regeln motiveras av att pinnen kan skada såväl människor som föremål.

Källa: Destination.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!