Fortsatt samlad allians

Sex platser i Uppsala kommunstyrelse går till Allianspartierna, en plats till Sverigedemokraterna. Allianspartierna delar på kommunalrådstjänsterna.

27 oktober 2014 15:39

Det stod klart på måndagskvällen, efter lång diskussion i kommunfullmäktige och en stunds betänketid för att klara ut omröstningsförfarandet.

Oppositionen får fyra heltidstjänster för kommunalråd, vilka delades på fem representanter: Fredrik Ahlstedt (M), Marta Obminska (M), Mohamad Hassan (FP), Stafan Hanna (C) och Ebba Busch Thor (KD).

Kristdemokraterna hade inte tillräckligt stort valstöd för att få en tjänst av egen kraft, men erbjöds en tjänst på 70 procent av allianskollegerna.

– Det var självklart för oss att ge KD en tjänst eftersom vi vill ha en samlad allians. Vi satsar nu på att vara ett starkt alternativ i nästa val 2018, säger Fredrik Ahlstedt, moderaternas kommunalråd och gruppledare.

Det var få överaskningar när representanter till kommunstyrelsen utsågs, med ett undantag. Det blir inte Ebba Busch Thor som blir KD:s representant, istället tar Jonas Segersam platsen.

– Det handlar inte om att jag backar ner eller lägger av. Jag kommer att fortsätta som gruppledare och kommunalråd. Men vi vill ha en bredare representation av partiet och Jonas Segersams erfarenheter behövs i kommunstyrelsen, säger Ebba Busch Thor.

Jonas Segersam har suttit i Landstingsstyrelsen sedan 2005.

– Jag kommer att ha god nytta av min tid i Lanstinget och kommer främst att fokusera på frågor om rör barn och ungdom, säger Jonas Segersam.

Omröstningen till kommunstyrelsen kom till stor del att handla om den sista platsen som stod mellan Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna. Efter långa diskussioner och en stunds paus kom SD ändå att få den sista platsen, medan FI blev utan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Axelsson