Forskares föreläsning ställs in – igen

Forskaraktivisten Tobias Hübinette har fått ännu en föreläsning inställd i Uppsala. Denna gång på grund av hans tidigare uttalanden om adoption.

24 november 2015 14:08

Det är institutionen för stad och land vid SLU som beslutat att ställa in seminariet som Tobias Hübinette skulle deltagit i igår. Flera anställda vid institutionen har upprörts över hans tidigare uttalanden och publikationer om adoption där han bland annat kallat adoptioner från tredje världen för grym människohandel.

– Jag tycker det är konstigt att man låter känslor om min tidigare forskning avgöra att jag inte får komma dit. Jag har förståelse för dem på ett känslomässigt plan, men på ett akademiskt plan tycker jag det är förkastligt, säger han till UNT.

Det är inte första gången som Tobias Hübinettes föreläsningar i Uppsala ställts in. 2013 avbokades han som föreläsare av både Utrikespolitiska föreningen och Queerseminariet vid Uppsala universitet då han sågs som en säkerhetsrisk.

– Jag har ju en bakgrund som antifascist och har ”bråkat” med Uppsalanazisterna förut, så jag gissar att man var rädd att de skulle dyka upp, säger han.

Men det går fortfarande att se Tobias Hübinette föreläsa i Uppsala. Genusföreningen vid Uppsala universitet har inga planer på att ställa in hans föreläsning i december, och prefekten för institutionen för kulturantropologi och etnologi där Hübinette föreläser idag tycker inte att man ska låta hans rykte överskugga hans forskning.

– Få tittar på vad han verkligen forskat om och väljer att fokusera på hans biografi och demonisera honom. Det där är ju långt tillbaka i hans liv, och han är en mycket seriös forskare, säger Oscar Pripp.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!