Flera bränder i Valsätra

Det har varit oroligt på flera håll i Uppsala under natten. Flera bilar har brunnit i Valsätra och Gottsunda, men det har också brunnit i Stenhagen och Gränby. Räddningstjänst och polis har varit på plats i områdena under natten.

16 juli 2016 22:41

Under natten mot söndag ska flera bilar ha brunnit längsmed Bandstolsvägen i Uppsala. Ett larm om brand i en "publik lokal" på Slädvägen i Valsätra inkom också till räddningstjänsten.

En person som bor i området bevittnade en av bränderna från sin lägenhet.

– Jag kom hem och skulle göra mig i ordning. Sen hörde jag något som lät som fyrverkerier och trodde först att det var något firande. Jag tittade ut och då blossade rök upp. Jag larmade räddningstjänsten för ett tag sen men de är inte här än, sade vittnet strax innan klockan 23 på lördagskvällen.

Vid 23.20 bedömde räddningstjänten bränderna som mindre men hade ingen klar uppfattning om hur många de var.

Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström berättar för UNT att det var mycket folk i omlopp ute på gatorna i Valsätra och Gottsunda under den sena lördagskvällen.

– Det är en hel del ungdomar, men också allmänhet som har tagit sig ut i samband med det inträffade.

Enligt polisen ska det även ha förekommit stenkastning under natten.

- Man har kastat ägg mot polisen och det ska ha förekommit stenkastning men jag vet inte i vilket sammanhang det skedde, säger Christer Nordström.

Polisen hade flertalet patruller i områdena och man satte också in en polishelikopter.

Hur många bilbrander det rör sig om totalt kan räddningstjänsten inte svara på. Till UNT har sju larm om bränder i området kommit in. Det är i nuläget oklart om någon person kommit till skada vid oroligheterna.

Vid 03-tiden på natten uppger polisen att det har lugnat ner sig i området.

– Just nu är det väldigt lugnt, men vi kommer vara kvar under natten för att se till att inte nya oroligheter blossar upp, säger Christer Nordström.

Har ni någon koll på omfatntningen av bränderna?

– I nuläget vet jag inte, men det är någonstans mellan 5-10 bränder. Vi kommer sammanställa anmälningarna under dagen och då kommer vi ha en mer klar bild över omfattningen.

Under natten brann det också en bil i Stenhagen och ett soprum brann Gränby.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Albin Wiman, Sara Linderoth