FI-studenter kritiserar hen-toan

Nu riktar FI-studenter kritik mot den nyinvigda hen-toaletten. "Problematiskt och kränkande för icke-binära", säger Ebba Riberdahl, medlem i FI-studenter.

26 februari 1916 17:10

I onsdags invigdes en ny toalett på Ångströmslaboratoriet: Hen-toaletten. Detta efter ett initiativ av Annika Skoglund, biträdande lektor vid Institutionen för teknikvetenskaper.

– Toaletterna är i dag samkönade, men inte könsneutrala. De adresserar fortfarande främst manliga behov. Och det gäller överallt i världen, sa Annika Skoglund vid invigningen.

FI-studenter, en medlemsgrupp för studenter inom partiet feministiskt initiativ, höjer nu rösten. Syftet att gå emot en manlig toalettnorm, genom att exempelvis ha bindor på toaletten, tycker de är positivt. I övrigt är de kritiska till hen-toan.

– Problematiken ligger i att se motsatsen till manlighet som icke-binärt. Då har du inte förstått vad det innebär att vara icke-binär. Det innebär att ställa sig mellan eller bortom de binära könen, alltså kvinna och man, säger Ebba Riberdahl, som är medlem i FI-studenter.

LÄS MER: Initiativtagaren svarar på kritiken

De riktar också kritik mot de "leksaker" som placerats på toaletten – bland annat helkroppsspegel, nagellack och tamponger som besökaren själv ska kunna ta del av.

– Som att en skulle behöva ha rekvisita för att vara hen, det är otroligt problematiskt och kränkande för de som är icke-binära. Som att icke-binär är något en kan ta på och av, säger Ebba Riberdahl.

FI-studenternas förslag är att slopa könskodade toaletter.

– Vi vill att det ska stå wc på dörren. Det är det som är mest inkluderande.

De 8000 kronor som lagts på hen-toan önskar FI-studenterna hade inversterats i mensskydd i stället – på alla toaletter.

– Alla med livmoder har mens, det behöver inte ha med kön att göra, säger Ebba Riberdahl.

LÄS MER: Hendelserik invigning av toalett

LÄS MER: Så tycker läsarna om hen-toaletten

<p>Icke-binär</p>

En person som identifierar sig som mellan eller bortom kvinna-man-uppdelningen av kön. Uttrycket används ibland som ett paraplybegrepp för olika könsidentiteter som inte följer tvåkönsnormen.

Källa: transformering.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!