Falsk misshandel spreds på nätet

En kvinna i Uppsala har enligt en polisanmälan blivit spottad i ansiktet. I sociala medier har dock en helt annan historia spridits om händelsen.

20 augusti 2014 20:52

På såväl svenska som utländska internetsajter, samt i sociala medier, florerar just nu en historia om en Uppsalakvinna som ska ha blivit utsatt för en hatrelaterad misshandel i förra veckan. Bland annat beskriver en amerikansk, proisraelisk sajt, hur flera personer angripit henne på grund av att hon bar en Davidsstjärna. Misshandeln uppges ha skett i Uppsala och ha gett skador på hela kroppen. Men enligt Uppsalapolisen stämmer inte uppgifterna.
– Kvinnan berättar att hon inte har varit utsatt för någon misshandel. Däremot ska hon ha blivit spottad i ansiktet av en annan kvinna vilket hon har polisanmält. Brottsrubricering för det är just nu ofredande, säger polisens pressinformatör Lisa Sannervik.

Enligt Lisa Sannervik ska händelsen ha ägt rum i juli månad i Gottsunda och enligt henne finns inga uppgifter som tyder på att det rör sig om ett hatbrott.

På internet florerar nu en bild av kvinnan som sägs visa hur hon såg ut efter misshandeln. Men enligt Lisa Sannervik så har den ingen koppling till händelsen i juli.

– Kvinnan säger att bilden är tagen i samband med en operation som ägde rum för en och en halv vecka sedan, säger Lisa Sannervik.

UNT har träffat kvinnan för att försöka reda ut hur en helt annan historia kommit att cirkulera på nätet. Enligt kvinnan har det blivit en sammanblandning mellan det som hänt henne och en annan kvinna som misshandlats, men i ett annat land. Hon tror att utländska sajter fått uppgifter om hennes fall från en bekant.
- Det är möjligt att de hittat bilden från min käkoperation på min facebooksida, jag vet inte.
Kvinnan säger att hon mått väldigt dåligt över hur händelsen återgetts och spridits på internet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Martina Lindvall/Elin Sandow