Extremt lerigt och svettigt i gropen

När 2 200 lerinpackade människor ger järnet ser det ut som om hela Sunnerstagropen tagits över av gyttjebadare som älskar att köra slut på sig själva.

3 maj 1916 16:42

– Det här är ingen barnlek precis. Man blir utmattad. Men det är jättekul och häftigt, säger Mattias Moreno, iförd en tröja som det står Superman på.

Han har nyss klarat av en klätterställning, genom att svinga sig fram som en apa. Andetagen är snabba och svettdropparna rinner i ansiktet.

Den som inte vill hänga upp och ned i klätterställningen kan göra sit ups, armhävningar eller upphopp. Filip Ågren, som är här med brorsan och mamma gör både klätterställningen och situps.

– Just nu är pulsen helt ok men backarna är riktigt slitiga, säger han.

Hinderlöpartävlingen Gropen Extreme, som hölls under lördagen, lockade inte bara rekordmånga deltagare. I hela Sunnerstagropen hade mängder med åskådare tagit plats på den gräsbevuxna slänten. Barnfamiljer, hundar, unga som gamla hade picnic och softade i solen.

– Precis som vi vill ha det. Man ska kunna komma med familjen och ha kul, oavsett om man tävlar eller inte, säger Erik Klockars, en av arrangörerna.

Gropen Extreme är en så kallad OCR-tävling, Obstacle course Race, hinderbanetävling i extrem form där det gäller att ta sig fram på tid. Vuxna springer en 6 kilometer lång terrängbana med 40 hinder som bland annat består av 200 halmbalar, 400 däck, balansbrädor, vattenfyllda containers, presenningar över lera och olika klätterställningar. Barn och ungdomar springer en kortare bana med färre hinder.

13-åriga David Åhs Johansson från Björklinge deltar med sitt hockeylag. Han pustar ut efter att ha ålat sig genom en presenning som spänts över en gyttjepöl. Han är lerig och ser ut att behöva lite vatten.

– Jag har tränat inför det här genom att springa efter skolan. Varför jag är här? För att hela upplevelsen är kul, säger han innan han kämpar vidare i spåret.

Det mest pulshöjande momentet är sex branta backar, den tuffaste med 60 graders lutning. Även den mest vältränade riskerar att kollapsa om den tillryggaläggs springande – särskilt under årets varmaste helg.

– Jag brukar vara mer tränad men nu har det ju varit så fint väder så jag har suttit ute och druckit vin i stället, säger Johanna Bertlin, som flåsat uppför backen med kompisen Sara Johansen och nu tar sig igenom en presenning.

En som står bredvid och tittar på är Bengt-Ove Rustas från Uppsala. Han väntar in sina barn, 12 och 13 år. Förra året när tävlingen var ny åkte familjen förbi Sunnerstagropen och då tyckte barnen att det verkade roligt att vara med.

– Hade det marknadsförts som en löpartävling hade det nog inte lockat dem. Men Gropen Extreme låter ju lite häftigt, säger Bengt-Ove Rustas som ångrar att inte också han anmälde sig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!