EU-migranter kan få hem i Librobäck

Ett tillfälligt boende för EU-migranter planeras att upprättas på en tomt i Librobäck.

5 augusti 2015 14:18

- Jag är glad över att vi snart kan erbjuda en uppställningsplats där de boende kan känna sig trygga och ha tillgång till viss basal service, så som toaletter och tvättmöjligheter, säger kommunalråd Ilona Szatmari Waldau (V).

Anledningen varför planen har upprättats är för att skapa en tryggare tillvaro för EU-migranter. Genom att avsätta en tomt ute i Librobäck där EU-migranter kan ställa upp tält, bilar och husvagnar, ska de slippa oroa sig för att bli avhysta.

Kommunalråd Ilona Szatmári Waldau (V) ansvarar för sociala frågor och mänskliga rättigheter, och säger i ett pressmeddelande att arbetet har pågått sedan i våras.

– Arbetet med att få till en uppställningsplats har pågått sedan tidigt i våras, men det är först nu som vi har hittat en lämplig plats och formerna för hur det ska gå till, säger Ilona Szatmári Waldau.

– Det här är en fråga vi har haft med oss redan som opposition. Det är mycket som krävs för att en sådan här sak ska kunna genomföras. Vi vill ha ett säkert boende och inte slarva med dessa frågor.

Ledningen i kommunen för nu samtal med räddningstjänsten, polismyndigheten och en ideell organisation för att kunna se under vilka former platsen ska organiseras och hur den ska se ut.

Ärendet som stöds av den politiska majoriteten ska nu beredas och ledningen beslutar under de kommande veckorna. Boende i närområdet kommer att informeras och mer information kring förberedelserna sker när beslut är fattat. Boendet är tillfälligt och till vinterhalvåret planerar kommunen att öppna härbärget i Ulleråker igen.

Men det är inte alla som tycker att kommunledningens planer på att avsätta mark för EU-migranter är bra, eller ens genomförbart. Kommunalrådet Mohamad Hassan (FP) tror att satsningen bara blir till ord.

- Vi i oppositionen hade avsatta medel i så kallade samverkansprojekt för att kunna göra sådana här satsningar. Den nya majoriteten har tagit bort dessa medel och socialnämnden som förväntas ta ansvar för det majoriteten vill göra i Liberobäck går redan back och underskottet i år lär hamna på cirka 20 miljoner, skriver Mohamad Hassan i ett mejl till UNT och fortsätter:

- Min kritik är alltså att majoriteten inte har finansiering för det de vill genomföra. Kommunens budget är redan uppbokad på diverse saker och majoriteten har ingen buffert.

Han påpekar samtidigt att han tycker det är positivt att de rödgröna arbetar med  med att erbjuda EU-migranter olika lösningar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!