En försmak av höst och valkamp

9 juni 2014 12:19

Måndagens fullmäktigedebatt blev en försmak av vad som väntar i höstens val. Tempot var högre, replikerna snabbare och budskapen rakare. Redan i inledningen gick moderaten Fredrik Ahlstedt till attack mot miljöpartiet. Resultatet i det senaste EU-valet har uppenbarligen skakat om (M) också på hemmaplan - miljöpartiet ökade ju till 21 procent av väljarna i Uppsala och moderaterna föll till 11. Ahlstedt varnade för ökade regleringar, fler förbud och mindre valfrihet med ett starkare miljöparti.

Kanske var utspelet också att sätt att dra uppmärksamheten från Centerns skuggbudget som Stefan Hanna presenterade i förra veckan. Fredrik Ahlstedt har tidigare varit snabb att kräva svar om ett regeringsalternativ av de rödgröna efter valet. Nu betonade både han och Mohamad Hassan (FP) gång på gång alliansens enighet, samtidigt som kristdemokraten Ebba Busch Thor har lovat ett KD-utspel till hösten och Mohamad Hassan själv under debatten aviserade en egen linje för FP längre fram.

"Men inte som en egen budget utan som ett valprogram", sade Hassan med tydlig udd mot Stefan Hanna.

Hur allvarligt det är menat är inte lätt att veta. Redan i slutet av förra året öppnade både Centern och Folkpartiet för nya allianser. Socialdemokraterna och Miljöpartiet kunde tänka sig samarbeten mot mitten.

Nu betonade Fredrik Ahlstedt att det inte skiljer sig så mycket mellan alliansens budget och Socialdemokraternas. En röst på S blir ju liksom en röst på A (eller M) eller kanske ett bredare mittensamarbete. Efter veckans budgetutspel kan ju fler än Mohamad Hassan se Stefan Hanna som en opålitlig spelare i Uppsalapolitiken, även om det inte sägs officiellt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström