"Jag står för vad jag har sagt"

I förra veckan riktade Uppsalapolisen kritik mot nationella ledningen. Samma kväll fick de mejl där kommunikationsdirektören hävdar att poliser kan ha begått tjänstefel.

4 januari 2016 12:03

I förra veckan kunde UNT berätta att intern kritik blossat upp mot polisens kommunikationsdirektör Unni Jerndal. Kritiken uppstod efter Aftonbladets avslöjande om att förundersökningen mot en man, anställd av polisen i region mitt,som misstänktes för barnporrbrott lades ner utan att en husrannsakan gjorts i mannens hem. Händelsen mörkades för media och inte heller internt fick de polisanställda reda på varför mannen sagt upp sig.

Christer Nordström, polisens presstalesperson i Uppsala, gick hårt ut mot den nationella ledningen och menade att mörkläggningen av fallet skadat polisens rykte.

– Jag blir så jävla arg. De som har beslutat det här har inte förstått att polisen är en offentlig verksamhet som måste verka för öppenhet. Nu blir man istället misstänkliggjord för att ha mörkat det här, sa han till UNT i förra veckan.

På kvällen, samma dag som UNT publicerade artikeln om den interna kritiken, skickade Unni Jerndal ut ett internt mejl till ett antal poliser om händelsen.

– Det är med tungt hjärta som jag konstaterar att uppgifter ur en nedlagd förundersökning kring en polisantälld har nått Aftonbladet och sedan vidarepublicerats i flera medier inom region mitt, inleder kommunikationsdirektören i mejlet.

I mejlet tar hon också upp den kritik som uppkommit efter avslöjandet och skriver att hon aldrig kommer att bryta mot sekretessbestämmelser oavsett direkt kritik från en polisanställd.

Unni Jerndals mejl har på nytt väckt reaktioner hos Uppsalapolisen och Christer Nordström berättar att många har upprörts över händelsen.

– Jag vill inte kommentera det här mejlet allt för mycket men jag har läst det och jag vet att det har väckt många känslor. Det är uppenbart att det finns en hel del sakfel i mejlet.

Bland annat handlar sakfelen om att Unni Jerndal i mejlet hävdar att poliser kan ha begått tjänstefel genom att berätta om en förundersökning som omfattas av sekretess för media. Men poliser kan använda meddelarfriheten så länge händelsen inte handlar om kvalificerad sekretess och det gjorde inte fallet med den anställde mannen.

– Jag vet faktiskt inte vad det egentligen är som hon ifrågasätter i det här mejlet säger Christer Nordström.

Hon skriver också att hon inte kommer bryta mot sekretessbestämmelser bara för att hon har får kritik från en polisanställd. Är det dig hon menar?

– Jag vet inte vem hon åsyftar, men de formuleringarna får stå för henne. Det ändrar inte mitt förhållningssätt, jag står för vad jag sagt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Albin Wiman