Döms för vansinnesfärd på mc

En mc-förares vådliga färd med polisen efter sig leder till att mannen döms för grovt trafikbrott.

3 november 2015 12:54

Motorcykeln upptäcktes av en polis när den körde av från E 4 och fortsatte i riktning mot Björklinge, en dag i somras. I stället för att stanna fortsatte mc-föraren i hög fart mot samhället och körde om flera bilar på höger sida. Polisbilen, som var utrustad med kamera, körde i upp till 150 km/tim med påslagna sirener utan att mc-ekipaget stannade. I stället fortsatte färden i hög fart genom samhället, där hastighetsbegränsningen är 50 km/tim, och vidare genom flera kurvor med skymd sikt. Först efter 20 minuters jakt kunde mc:n stoppas, efter att bland annat ha kört på en gång- och cykelväg.

Föraren åtalades för grov vårdslöshet i trafik, men nekade vid rättegången till att gärningen ska bedömas som grov. Enligt mannen hade han kontroll över färden och god sikt genom kurvorna. Skälet till att han inte stannade för polisen var, enligt mannen, att han riskerade att förlora jobbet om hans körkort skulle dras in.

Tingsrätten konstaterar att hastigheten varit mycket hög och att polisbilen bitvis tappade kontakt med mc:n under jakten. Domstolen slår också fast att sikten var skymd genom kurvorna och att flera fotgängare och andra fordon passerades under färden. Föraren har enligt domen visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom. Han döms för grov vårdslöshet i trafik, men slipper fängelse eftersom mannen förklarat att han kommer att förlora jobbet om han blir av med körkortet. Direkt efter händelsen återkallades körkortet tillfälligt, i avvaktan på slutlig prövning. Mannen döms nu till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!