Döms för ordervägran vid Åkesson-möte

En man i 20-årsåldern som deltog i protesterna mot SD-ledaren Jimmie Åkesson vid ett torgmöte i Uppsala förra våren döms till dagsböter.

16 mars 2015 15:05

Mannen fälls för att han vägrat lyda polisens befallning att lämna platsen och för att ha slitit sig loss när en civilklädd polis grep tag i honom. 20-åringen har nekat och förklarat att han i oväsendet på Celsiustorget inte hörde polisens uppmaning, som ropades ut i megafon, och att han inte förstod att den man som höll fast honom var polis. Tingsrätten tror emellertid på polisens vittnesmål och slår fast att mannen måste ha hört uppmaningen och att den civilpolis som agerade mot honom gjorde klart att han var polis. 20-åringen döms till 60 dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten och våldsamt motstånd.

Vid torgmötet i början av maj förra året, inför EU-valet, möttes Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson av en stor folksamling som protesterade genom att skramla med nyckelknippor och blåsa i vuvuzelor. Ett stort polisuppbåd uppmanade åhörarna att vara tysta, utan större framgång, och pressade slutligen undan de protesterande. Först efter en timme kunde Jimmie Åkesson hålla ett kort anförande om sin kritik mot EU.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist