Demonstrerade för religionsfrihet

Runt 200 personer samlades på lördagseftermiddagen för att manifestera för religionsfrihet. "Vi är inte emot något, utan vi står för kärlek och ett Uppsala där alla accepteras", säger Ikupa Shekilango som var en de bakom initiativet.

16 maj 2015 17:04

Symbolen för dagen, ett rött hjärta, syntes både genom ansiktsmålningar, ballonger och på gatstenarna nedanför entrén till Resecentrum i Uppsala. Runt 200 personer uppskattade arrangören "Tillsammans för Uppsala" att det hade samlats på lördagseftermiddagen.

– Vi har bland andra representanter här från Svenska kyrkan, judiska föreningen och Imam Ridha Moskén som ska tala. Det är kul att både unga och gamla och människor med olika tro är här i dag, säger Ikupa Shekilango som är en av de bakom manifestationen.

Men först ut var slagverkarna från "Samba São Miguel" som genast drog åt sig många nyfikna i sina gröna munderingar och gyllene trummor. Sedan följde tal bland annat bland andra representanter från Judiska Föreningen, Svenska Kyrkan och poeten Martin Sia. De framhöll på olika sätt vikten av att inkludera och inte stänga ute – och hur det är något som genomgående finns i både judendom, kristendom och islam.

Manifestationen inleddes precis efter att den antimuslimska gruppen Pegida avslutat en demonstration på Forumtorget i Uppsala. Men Ikupa Shekilango betonade att det inte rörde sig inte om någon ren motdemonstration vid tågstationen – även om valet av datum inte var en slump.

– Vi är inte emot något, utan vi står för kärlek och ett Uppsala där alla accepteras, sade hon.

"Tillsammans för Uppsala" ingår i "Tillsammanskapet" som har startats av Stiftelsen Expo tillsammans med en rad olika grupper i landet. De arbetar ideellt och lokalt för sammanhållning och skriver så här om sig själva: "Vi tycker inte lika om allt. Men vi är förenade i att vi tror på ett samhälle där vi kan leva tillsammans – på lika villkor."

Källa:tillsammanskapet.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Nygren