De tog VM-medaljer i fönsterputsning

Det blev ett VM-guld och en bronsmedalj för Marianne Pettersson och Ivan Pleinadius som deltogi VM i fönsterputsning som avgjordes i England.

16 mars 2015 16:29

Till vardags jobbar Marianne Pettersson och Ivan Pleinadius med det egna företaget PutsarKungen. För att mäta sina fönsterputsarskills deltar de också regelbundet i de världs- och Sverigemästerskap som anordnas.

Förra veckan reste de till VM i England för att återigen sätta sina färdigheter på prov. Under VM gäller det för de tävlande att så snabbt som möjligt putsa tre fönster med en yta på en gånger en meter.

– Jag kom trea och slog den regerande svenska mästaren. Marianne vann VM för kvinnor, men hon missade att slå Guinness rekord för kvinnor med en halv sekund. Jag tror det tog ett tag för henne att smälta det, säger Ivan Pleinadius.

Trots missat världsrekord är paret är nöjda med sina resultat och berättar att de kommer att åka på VM igen nästa gång det kommer att hållas vilket blir om två år.

Att putsa fönster utanför tävlingssammanhang är inte någonting Ivan Pleinadius tar lätt på. Han menar att det krävs två år för att lära sig och fyra års träning för att klara av att putsa fönster i solsken tillräckligt snabbt.

Har du några fönsterputsartips att dela med dig av?

– Att använda fönstersåpa och en ny, fräsch skrapa. Som amatör bör man börja på skuggsidan. I solen torkar det för fort och då blir det bara kladdigt om man inte är tillräckligt snabbt. Tidningspapper ska man inte använda. Förr fanns ammoniak i trycksvärtan som rengjorde, men nu är inte ammoniak tillåtet längre. Att tidningspapper skulle vara bra är en myt som lever kvar, säger Ivan Pleinadius.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sandra Gunnarsson