De tog blot och avsked av fornfynd

Genom att offra till gudarna tog vikingatidsentusiaster på söndagen farväl till fornfynden vid Skeke i Rasbo. Om någon vecka sprängs fynden bort för att ge plats åt en rondell på nya väg 288.

7 november 2010 17:43

En brasa sprider lite värme i det som för över ett millennium sedan var ett riktigt lyxigt boningshus. För ett otränat öga ser det ut som jord och sten, men genom arkeologernas röda märkningar på stenen kan även jag se konturerna av huset och frammana en bild av hur det kan ha sett ut.

Ett horn med varm öl går runt bland deltagarna i den offerceremoni som ska hållas. Här finns kvinnan Raun, liksom Tälgstarke från Västerås och Olof Surkråka från Uppsala. Det är så de kallar sig i sina vikingaroller. Alla är klädda i plagg som ska vara så trogna vikingatidens mode som möjligt.

Att det ska blotas, det vill säga offras, innebär inte att hönor ska halshuggas eller något annat grymt, berättar Cajsa Gustafson, som guidar deltagarna till platsen för en ståtlig vikingahall.
– Det finns många sätt att blota på, man kan lägga något i offerelden, lite säd, ett smycke eller något, berättar Cajsa Gustafsson.

UNT har berättat om de överraskande fynd som arkeologerna gjort i Rasbotrakten, där nya 288 byggs. Utgrävningarna avslutas om någon vecka. Därefter ska där sprängas och de forntida boplatserna kommer för alltid att ligga i spillror. Förfärligt synd, tycker Cajsa Gustavsson.
– Vi har gjort vad vi kunnat för att boplatserna ska bevaras. Men det går inte. Nu vill vi ta farväl på det här sättet, säger hon.

Men hon har en idé om hur kunskapen om platsens historia ska föras vidare.
– Det borde stå en runsten i rondellen. Vi ska göra vad vi kan för att få till det, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Skeri