De hjälper polis med dialog

Polisen tar hjälp av föreningen Effekto för att skapa lugn i Gottsunda-Valsätra. – Eftersom vi själva kommer från Gottsunda lyssnar ungdomarna på oss, säger Raoaz Majid vid Effekto.

21 juli 1916 08:09

Under helgens stenkastningar och bilbränder i Valsätra-Gottunda valde Uppsalapolisen flera gånger att gå via föreningen Effekto för att kommunicera med de ungdomar som ställde till bråk.

Effekto utgörs av personer som vuxit upp i Gottsunda och som väl känner ungdomarna på platsen. Under nätterna den gångna helgen gick personer från Effekto runt på gatorna och pratade med utagerande ungdomar för att försöka dämpa oroligheterna.

– Våra medlemmar skapade även kontakt med oroliga föräldrar, poliser och andra för att få lugn, säger Raoaz Majid som är en av tre lönestödsanställda vid Effekto.

När UNT kommer till Bröderna Berwalds väg där Effekto har sina lokaler står en polisbil på parkeringen strax intill. Det är Jonathan Oja från Uppsalapolisen som svängt förbi för att kolla läget och prata med medlemmarna i Effekto. Jonathan Oja anser att föreningen har en funktion att fylla när det uppstår konflikter i området.

– Om polisen gjort ett ingripande som ungdomarna tycker har gått till på fel sätt kan vi få svårt att prata med dem. Då kan vi förmedla vår bild av händelsen genom Effekto som även kan berätta för oss hur ungdomarna uppfattat situationen, säger Jonathan Oja.

Raoaz Majid framhåller att det bland såväl poliser som ungdomar i området kan finnas enstaka som beter sig illa. Den kritik han riktar mot poliserna handlar bland annat om att en del kan gå för tufft fram i arbetet med att stoppa och kontrollera ungdomar från Gottsunda.

– Blir man stoppad fem gånger per dag känner man sig lite trakasserad. Sådant kan vara en orsak till att bråk blossar upp även om alla poliser inte står bakom hur enskilda poliser agerar. Andra orsaker till oroligheterna är att Gottsunda är ett segregerat område med hög arbetslöshet.

Man behöver väl inte bränna bilar för att man är arbetslös?

– Nej, jag bara konstaterar att det ofta uppstår oroligheter i segregerade områden, så är det över hela världen.

Vad bör då göras för att förbättra läget i Gottsunda? Raoaz Majids förslag handlar bland annat om att det behöver tillskapas en närpolisgrupp i området och att kommunen ska öka stödet till det lokala föreningslivet.

Bland de aktiva i Effekto finns personer med ett kriminellt förflutet.

– Jag är själv gammal buse men har lämnat det där bakom mig och i Effekto finns även nio-till-fem-jobbare.

Han säger att han tar avstånd från bilbränder och stenkastning men inte från personerna som utför handlingarna.

– Skulle jag göra det har jag misslyckats med mitt arbete och syftet med Effekto.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!