Cykelinitiativ till glädje för äldre

"Cykling utan ålder" är ett frivilligt initiativ från Danmark som går ut på att äldre får åka på cykeltur med specialbyggda elcyklar. Nu kommer projektet till Uppsala.

8 mars 1916 11:01

En cykelutflykt till Svandammen för att mata änder eller till Slottsparken för att titta på blommor är något som många äldre skulle uppskatta, men som relativt få har möjlighet till. I vår ska Uppsala län och Uppsala cykelförening tillsammans med andra organisationer göra något åt saken.

– Jag har stora förväntningar på projektet. Det är ju speciellt bra för de som inte kan komma ut från sitt äldreboende så mycket, säger Rose Marie Norén, 72.

Hon är en av de mest vitala på Linné vårdboende och är ute varje dag när det är sol med sin elmoped Blixten. Tyvärr är inte situationen densamma för alla på äldreboendet.

– Att få komma ut på cykel och känna vinden i håret är något som många äldre inte har gjort på länge. Jag tror att många kommer uppskatta det, säger verksamhetschef Eva Eriksson.

Hon är positiv till projektet "Cykling utan ålder" och hoppas att det kan bidra till att fler från äldreboendet kommer ut oftare.

Linné Vårdboende är ett av tre vårdboenden i Uppsala som än så länge har gått med i projektet.

Rose Marie Norén berättar att hon inte har cyklat sedan hon var ung.

– Det är säkert 60 år sedan. Det finns inte på kartan att jag skulle komma upp på en vanlig cykel nu, säger hon.

Hon är övertygad om att den friska luften och den sociala kontakten på cykelutflykterna kommer få henne att må bra.

– Jag har stora sömnproblem, men när jag får komma ut sover jag mycket bättre, säger hon.

Göran Albjär är initiativtagare till projektet och är klimat- och energisamordnare vid länsstyrelsen i Uppsala. Han inspirerades av "Cykling utan ålder" i Danmark och Malmö och ville starta upp projektet i Uppsala.

– Det finns många äldre som bara sitter inne på sina boenden. Forskning från Danmark visar att cykling har haft positiv effekt för hälsan och att de äldre blir gladare, säger Göran Albjär.

Det söks nu volontärer som vill cykla med äldre i Uppsala.

– Vi har fått jättemycket positiv respons från folk som vill vara med. Vi kommer göra en hemsida där volontärer kan skriva in när de kan cykla, säger Göran Albjär.

Till att börja med är tre specialbyggda elcyklar beställda till Uppsala. De kommer användas för första gången i samband med Uppsala kommuns cykelvecka och UNT Bike Weekend 9 -15 maj. Planen är att några av de äldre ska få delta i cykelloppen. Rose Marie Norén kommer inte att säga nej om hon får chansen.

– Jag vill styra själv och ha möjlighet till att vinna, säger hon.

<p>Cykling utan ålder</p>

Projektet som har blivit en succé i Danmark startade upp 2013 då Ole Kassow cyklade förbi en äldre man som satt utanför ett äldreboende. En dag bestämda han sig för att ta med mannen, och ganska snart ville alla på äldreboende åka med på cykeltur. I Danmark finns det nu 450 cyklar och 2 500 volontärer i 65 av Danmarks 98 kommuner.

Studier av projektet i Danmark har bland annat visat att en cykeltur ger flera positiva effekter, som bättre sömn, bättre humör och i vissa fall minskad medicinering av äldre.

Källa: Länsstyrelsen Uppsala

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!