Cancerkliniken går i graven

På tisdagen lämnade Uppsala Cancer Clinic in en ansökan om konkurs till Uppsala tingsrätt, uppger SVT Uppland.

13 maj 2014 10:55

Uppsala Cancer Clinic, UCC, har sedan i vintras tappat en stor del av sina patienter. Från att ha utfört 14 operationer per månad halverades antalet under våren. Och sedan två veckor har kliniken – där patienter med cancer i bukhinnan har behandlats – hållits stängd på grund av patientbrist.

– Det känns naturligtvis sorgligt. Men vi har inte pengar att betala löner, och det går inte längre, säger Haile Mahteme, kirurg vid UCC, till SVT Uppland.

Tidigare har alla landsting i Sverige, med undantag av Uppsala, remitterat patienter till UCC. Nästan hela underlaget för kliniken har utgjorts av landstingspatienter.

Men sedan årsskiftet har remisserna från landstingen upphört. Den sista tiden fick UCC enbart in patienter som betalade ur egen ficka.

I UCCs lokaler vid Samariterhemmets sjukhus i centrala Uppsala håller företagets vd Susanne Svahn på att packa ihop sina saker.

- Vi är jätteledsna för patienternas skull. Det är många som kommer att bli utan vård, säger hon.

Susanne Svahn tror att de cirka 40 personer som jobbat på UCC är så attraktiva på arbetsmarknaden att det inte blir svårt för dem att hitta nya tjänster.

40-tal anställda vid UCC

Privatägda Uppsala Cancer Clinic ligger vid Samariterhemmets sjukhus i centrala Uppsala. Företaget har ett 40-tal anställda. I sin senaste årsredovisning uppgav UCC en omsättning på 55 miljoner kronor och en vinst på 1,5 miljoner. Verksamheten startade 2012.

Enligt Uppsala läns landsting tillåter inte upphandlingsreglerna att man anlitar UCC eftersom Akademiska sjukhuset kan utföra operationerna på egen hand och att man inte har någon patientkö.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Robin Alvarsson