"Byt fokus, föräldrar!"

Du låter inte ditt barn gå på restaurang själv – så varför släppa barnen helt i den digitala världen? Det säger Charlotte Da Silva som nu i höst föreläser om barns digitala liv för föräldrar i Uppsala.

10 oktober 2016 10:05

Hittills har hon och kollegan Daniel Erkstam på kommunikationsbyrån Salgado föreläst för föräldrar till barn på sex olika skolor i Uppsala.

– Vi vill uppmuntra föräldrar att bli mer engagerade i barnens digitala användande. Medan vi vuxna ofta använder sociala medier som något slags bekräftelseknarkeri använder barnen det främst för att kommunicera och lösa uppgifter. Man kanske skickar koordinater på Snapchat för att lösa ett problem och få ett "mod" i Minecraft, säger Charlotte Da Silva.

Jag fattar ingenting av det sista du sa.

– Nej, det är typiskt föräldrar. Vårt främsta tips till föräldrar är att lära sig de kanaler som barnen använder, som till exempel Snapchat eller Kik. Precis som man frågar hur det var i skolan borde man fråga hur det var på nätet idag. Men du måste kunna kanalen – annars dör samtalet snabbt. Man skulle ju aldrig som förälder släppa iväg barnet själv första gången det ska på restaurang. Men varför släpper man ut dem i den digitala världen, där deras agerande kan få mycket större konsekvenser?

Vilka fler tips har ni?

– Det är väl det där att inte tänka så negativt. Ofta tänker vuxna att nä nu sitter de där med sina mobiler igen, de är så asociala. Medan barnen kanske sitter och bygger en fantastisk värld i Minecraft eller löser problem i ett annat spel. Hade barnen byggt något i lego hade de fått jättemycket beröm, men nästan aldrig för det de gör digitalt. Därmed inte sagt att man inte ska ha regler eller säga till om barnet spelat för mycket. Men byter man fokus som förälder så öppnar sig en ny värld.

Vad har föräldrarna överlag för inställning upplever du?

– Det är väldigt olika. En del har redan förstått att det inte går att bromsa utvecklingen, utan att man måste hänga med. Medan en del är väldigt negativa. Men många av de som varit skeptiska kommer fram efter föreläsningen och säger att de fått en annan syn. Och det är precis det vi vill åstadkomma.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Sandow