Byggplaner ger hopp åt studenter

Bostadslösa studenter tvingas, precis som tidigare år, övernatta på akutboenden. Men flera studentbostäder är på gång och både Uppsala studentkår och Studentstaden vittnar att om en liten förbättring av bostadssituationen.

28 augusti 2015 15:52

Caisa Lycken, ordförande i Uppsala studentkår, menar att trycket på studentbostäder inför årets termins har minskat lite, men påpekar att det fortfarande handlar en bostadssituation i kris.

– Det finns en del byggprojekt som är igång bland annat i Ulleråker. Men vi vill att det byggs ännu fler hyresrätter eftersom att det är svårt för nyexaminerade studenter att hitta någonstans att bo. I vissa fall bor de kvar i sin studentlägenhet och tar upp bostäder där nya studenter skulle kunna bott, säger hon.

För de studenter som ännu inte hittat någonstans att bo har Studentboet – som tidigare år– anordnat ett akutboende på ett vandrarhem i centrala Uppsala där de disponerar 24 bäddar, som på bara några dagar blev uppbokade.

Där bor Heinrich Brunhöber, som i måndags kom till Uppsala från tyska Hamburg. I början av augusti fick han veta att han blivit antagen till en master i Business and Management vid Uppsala universitet.

– När jag fick veta att jag kommit in började jag direkt söka lägenheter på Blocket, men när jag hade skickat omkring 80 mail och bara fick tio svar insåg jag att det skulle bli svårt att hitta en bostad, säger han.

Via Studentboet blev han erbjuden ett rum på vandrarhemmet i centrala Uppsala, som han delar med fyra andra killar. Han berättar att det är lite jobbigt att bo på så tätt in på varandra, men plötsligt lyser han upp och berättar att han hittat en möjlig lösning.

– Jag har varit på en visning av en lägenhet i Gränby där en man från Egypten bor och om allt går som det ska kommer jag redan flytta in som inneboende där redan i dag, säger Heinrich Bruhöber.

Enligt en ny studie gjord av Akademiska Hus, Uppsala universitet och Studentstaden, ljusnar läget på Uppsalas studentbostadsmarknad. Resultatet visar att Uppsala har ett gott utbud av studentbostäder i relation till andra studentbostäder och att trycket kommer att minska något framöver på grund av en den planerade bostadsproduktionen. De närmaste åren ska byggas omkring 1 650 nya bostäder och det finns planer på minst 3 500-4 000 nya studentbostäder.

Benny Enholm, vd på Studentstaden, uppger att bolaget håller på att producera 350 nya lägenheter i Uppsala som ska stå klara efter årsskiftet. Han tycker att diskussionen kring bostadsbristen behöver nyanseras.

– Det råder en generell bostadsbrist i Uppsala som även innefattar studenter. För studenter som i början har haft svårt att hitta boende, brukar det ändå lösa sig på något sätt en bit in i terminen, säger han.

<p>Här kan du söka studentboende</p>

Via Studentstadens bostadskö, som äger 3580 studentbostäder och är den största förmedlaren av studentbostäder i Uppsala.

Heimstaden studentboende i Flogsta, där intresseanmälan görs via hemsidan.

Uppsalas studentnationers bostäder, 13 olika studentnationer förmedlar studentbostäder och alla har sina egna uthyrningsregler.

Rikshem, landets största privata bostadsbolag som förmedlar studentbostäder i Uppsala.

Uppsalahem AB, Uppsalas största bostadsbolag som har en del lägenheter reserverade för studenter.

Uppsalas studentbostadsstiftelser, fem olika bostadsstiftelser som bland annat riktar sig till teologiestudenter, studerande vid SLU och frikyrkligt engagerade studenter.

Källa: Studentboet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Robin Östberg