Bullar, bensin och bränt gummi i Björklinge

Missionskyrkan bjuder ett 50-tal femtiotal ungdomar på bullar och förbön på parkeringen utanför Hemköp i Björklinge. En Volvoepa står med öppna dörrar och rockabillymusik raspar från bilstereon. Tre tjejer dansar på flaket och sjunger med i refrängen. Björklinge - en vanlig fredagskväll.

7 februari 2008 21:00
Lukten av bränt gummi och bensin sticker i näsan. Vi känner det redan innan vi kliver ur bilen. Varvande motorer vrålar över parkeringen.
Det är några huttrande plusgrader men ungdomarna, de flesta i 16-årsåldern, verkar inte bry sig.
Björklinge har Uppsalas största utomhusfest under vinterhalvåret, varje fredag- och lördagskväll. Mellan 50 och 100 ungdomar brukar samlas här. I
bland förfestar man och drar vidare, ibland är parkeringshänget själv festen. Vid tvåtiden på natten brukar de flesta åka hem.

De kommer från flera orter runt Uppsala. Parkeringen har blivit den naturliga samlingspunkten för unga raggare, bilentusiaster och skolkamrater från Järlåsa, Vänge, Björklinge, Skuttunge och andra kransorter runt Uppsala.
Det är inte bara ungdomarna som har upptäckt parkeringen utanför Hemköp.
- Yes, vi får bullar i kväll, säger en av killarna plötsligt och pekar mot ett par uppställda bord i ena änden av parkeringen.
Missionskyrkans bord dignar av bullar, pepparkakor, chokladbitar. Varm choklad ångar ur pappmuggar.

Hasse, en kille på 16 år går fram och hälsar, plockar åt sig en bulle. En av de äldre kvinnorna från Missionskyrkan frågar om han inte vill ha varm choklad också.
- Nej, jag har choklad, säger han och pekar på sin ölburk. Kvinnorna från Missionskyrkan skrattar. En av dem skakar på huvudet.
- Vi älskar våra ungdomar här i Björklinge. Vi vill visa dem kärlek, säger Birgit Lindén.
Men det är inte av rent altruistiska skäl de samlas här på fredagskvällarna, medger hon.
- Man får en kick. Man blir som ung på nytt när man möter dem.

Missionskyrkan i Björklinge började servera bullar och varm choklad på parkeringen i oktober förra året. Varannan fredag står de här fram till midnatt. De som önskar kan också få en förbön.
- Det har förekommit att ungdomar vill att vi ska be för dem, berättar Birgit Lindén.
Det är livat på parkeringen, ungdomarna driver runt eller sitter i bilarna och snackar. Stämningen är på topp. Skratten ekar mot betongen och asfalten.

Plötsligt hörs det omisskännliga ljudet av skrikande däck, en epabil börnar, sladdar runt och gummiröken lägger sig som ett moln över hela parkeringen. Ungdomarna jublar.
- Burn, baby, burn! ropar en kille bredvid mig.
Det är inte mycket kvar av däcken medger Filip Gustavsson och Kim Lundin när de kommer ur bilen och frågar UNT:s fotograf Hans om de kan få se bilderna i digitalkameran.
Det förekommer ett par ölburkar - en ölhjälm till och med. Och en av tjejerna har med sig lite sprit och groggvirke och uppmanar sina kompisar att spara muggarna med varm choklad för att grogga i. Men tillställningen är i huvudsak nykter. Bilar och alkohol hör inte ihop, säger en av ungdomarna.

Men varför samlas man här?
- Det har bara blivit en tradition. Vi har väldigt kul ihop och är bilintresserade, då är en parkering en bra samlingsplats, säger Camilla "Milla" Bülow Nordlund. Hon är en av tre närvarande medlemmar i raggarklubben Rockabilly Devils, som bara är till för tjejer.
- Deras föräldrar brukade också samlas här. Det är roligt att se att vissa traditioner går i arv, säger Gun Johansson från Missionskyrkan.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johannes Nesser