Brottsanklagad städfirma jobbar åt kommunen

Uppsala kommun anlitar en städfirma som anklagas för svarta löner. Genom låga priser har företaget slagit ut konkurrenterna.

21 januari 2016 11:35

I somras genomförde Uppsala kommun en upphandling av städtjänster för bland annat bibliotek, förskolor och skolor. Tack vare sina billiga anbud vann Soma Städ över konkurrenterna.

Som lägst uppgick företagets anbudssumma till bara 62 procent av vad närmaste konkurrent kunde erbjuda och Soma Städ fick skriva kontrakt med kommunen för 2,7 miljoner kronor per år.

LÄS MER: "Kommunen bryter inte städavtalen"

I juni 2015, i samband med att Soma städ vann upphandlingen, slog Skatteverket till. Enligt en skatteutredning har företaget tagit ut 1,4 miljoner kronor i svarta pengar, något som UNT tidigare rapporterat om.

LÄS MER: "Kontrollerna fungerade inte"

Soma Städs vd vill inte uttala sig i UNT. Han hänvisar istället till sitt juridiska ombud Ekrem Güngör som tillbakavisar alla anklagelser om svarta pengar.

– Soma Städ har anlitat underentreprenörer som inte gjort rätt för sig. Det är inte något som Soma Städ kan lastas för, säger Ekrem Güngör.

Företaget har enligt egen uppgift köpt in städtjänster för 1,4 miljoner kronor från olika underentreprenörer. Under skatteutredningen har dock Soma Städs vd inte kunnat uppge vare sig kontaktuppgifter eller namn på sina underentreprenörer och han har inte heller känt till vilka som företrätt bolagen.

Ett av de företag som Soma Städ ska ha köpt städtjänster av heter Tektra Konsult AB. Men Skatteverket tror att Tektras enda verksamhet har bestått av att skriva ut osanna fakturor, vilka Soma Städ sedan använt för att ta ut svarta löner.

Tektra figurerar i en omfattande utredning av misstänkt ekonomisk brottslighet. Tektra har företrätts av en 55-årig man med näringsförbud och han har tidigare avtjänat flera års fängelse för grova ekobrott. En kvinna i Tektras styrelse har fått betalt för att skriva under olika handlingar men utan att förstå innebörden eftersom hon inte kan svenska.

2013 kom det in 19 miljoner kronor på Tektras konto från företag inom branscher som bygg, städ, transport, måleri och blomsterhandel. Under samma år redovisade Tektra lön för endast tre personer och de ska alltså ska ha utfört arbeten för 19 miljoner kronor i de aktuella branscherna.

Tektra försattes i konkurs 2014 och bokföring saknas.

Förvaltningsrätten i Uppsala gav i somras klartecken till en betalningssäkring mot Soma Städ och Skatteverket låste då tillgångar på 700 000 kronor i företaget.

Enligt vad UNT erfar har Ekobrottsmyndigheten inlett en förundersökning mot Soma Städs vd och brottsmisstankarna gäller grovt skattebrott.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters