Böcker + yoga = sant

Sagostunder och fysisk aktivitet hör barndomen till. Varför inte kombinera de två sakerna? I Gottsunda firades Internationella barnboksdagen med sagoyoga.

1 april 1916 10:41

Nio barn i förskoleåldern ligger utsträckta på yogamattor i en cirkel. Instruktören Marika Andersson frågar vad det är för dag.

– Lördag, säger någon.

– Det stämmer. Men det här är en speciell lördag - det är Internationella barnboksdagen. Därför har vi sagoyoga på Gottsundabiblioteket i dag.

En flicka har varit på sagoyoga förut, men för övriga är det helt nytt. Marika Andersson förklarar att yoga handlar om att göra rörelser och samtidigt tänka på hur man andas.

– Andas in som om ni blåser upp en ballong och sedan släpper ni ut luften.

Efter avslappningsövningen läser hon sin favoritsagoyogabok, "Det underbara trädet" av Ulf Löfgren. När sagan är slut får barnen röra sig för att efterlikna det som händer huvudpersonen Lasse. De förvandlas till solar, lejon och träd.

– Om ni sätter ena foten mot andra smalbenet kanske det börjar storma. Det är inte alltid lätt att hålla balansen men man kan försöka, säger Marika Andersson och visar hur det går till.

Allt de gör är klassiska yogaställningar. Marika Andersson är utbildad barnyogalärare och berättar att man måste vara extra kreativ när man yogar med barn.

– Vuxna kan man ju få att hålla en ställning utan att berätta en saga.

Timmen har gått fort och flera av barnen vill inte gå hem. Bibbi Nordén hämtar sina tvillingar Joel och Edward Nordén, 4, 5 år. Hon gillar själv yoga och tyckte att evenemanget verkade kul.

– Det var bra. Sagan var bäst, säger Joel Nordén.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!