Bluffade om ålder - fick lägre straff

En marockansk man greps för stölder i Norduppland och ljög om sin ålder. Men hans rätta ålder avslöjades och han riskerar nu flera års fängelse för en brutal gruppvåldtäkt.

Svårbedömt. - Vi har haft flera ärenden i Uppsala där gripna ungdomar släppts på grund av att de uppgett en låg ålder men där vi trott att de egentligen varit äldre. Det säger Rickard Johansson, chef för polisområde Uppsala.

Svårbedömt. - Vi har haft flera ärenden i Uppsala där gripna ungdomar släppts på grund av att de uppgett en låg ålder men där vi trott att de egentligen varit äldre. Det säger Rickard Johansson, chef för polisområde Uppsala.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2016-07-27 06:00

I februari i år greps en man misstänkt för ett villainbrott i Östervåla. När han stoppades av polis strax efter inbrottet försökte han dölja en ryggsäck med stöldgods från villan.

Han påstod att han bara var 14 år men det skulle senare visa sig att han fyllt 21.

21-åringen kom från Marocko och polisen hade därmed svårt att kontrollera identiteten på mannen som dessutom lämnat ett falskt namn. Eftersom han utgett sig för att vara 14 år kunde polisen inte frihetsberöva mannen utan han släpptes fri.

Därmed kunde han fortsätta sin brottsliga bana. De följande dagarna gjorde han inbrott hos privatpersoner i Månkarbo, Skärplinge och andra platser där han stal bland annat datorer, pengar och smycken.

Någon vecka senare greps mannen på bar gärning i en villa i Alfta i Hälsingland. Han uppgav ännu en ny identitet och hävdade denna gång att han var 16 år. Åklagaren begärde att mannen skulle häktas för flera bostadsinbrott i trakten men tingsrätten sa nej. Domstolen ansåg att "16-åringen" var för ung för att frihetsberövas så han frisläpptes återigen.

Polisen hade dock tagit ett dna-prov på 21-åringen och det gav träff. Dna från samma person hade hittats på kläderna hos en kvinna som misshandlats och våldtagits i september 2015 av flera män vid Fåfängan i Stockholm.

21-åringen hade tidigare dömts för våldtäkten. I tingsrätten hade han sagt sig vara 14 år men efter en tandundersökning beräknade domstolen hans ålder till 16 år.

Rådmannen i målet ville att åtalet skulle ogillas eftersom han trodde på mannens uppgifter att han var under 15 år och därmed inte straffmyndig.

Men tingsrätten enades slutligen om att 21-åringen var 16 år. Enligt domstolen var straffvärdet minst fyra års fängelse vilket skulle ha utdömts om han varit vuxen. Men med hänvisning till att han bara var 16 år blev straffet åtta månaders sluten ungdomsvård.

Våldtäktsdomen mot mannen föll i april i år. Sedan inträffade något som kom att ändra historien. Interpol lyckades fastställa mannens verkliga identitet och det var då det framkom han var 21 år.

Detta kan få kännbara konsekvenser för honom. En åklagare ska nu ta ställning till frågan om resning i våldtäktsmålet vilket kan sluta med en straffskärpning.

– Jag har fått in uppgifter om det här personen men jag vill ännu inte uttala mig om jag ska lämna in en resningsansökan, säger åklagaren Ewa Nyhult.

Vi återvänder till målet med 21-åringens stöldturné i Norduppland. Avslöjandet av mannens verkliga ålder kom att vara avgörande för det straff han nyligen fick av Uppsala tingsrätt.

Han vidhöll in i det sista att han var underårig men det avfärdades av Uppsala tingsrätt som i fredags dömde honom till 2,5 års fängelse för sammanlagt 14 inbrott.

Myndigheterna har under lång tid godtagit mannens påståenden om sin låga ålder.

Mannen, som sökt asyl i Sverige, misstänktes i fjol för bland annat narkotikabrott, olaga hot och mordbrand. Det ledde till att Vansbro kommun ansökte om vård inom socialtjänsten enligt LVU för 21-åringen, vilket i normalfallet endast ges till personer upp till 18 år.

Tingsrätten i Falun sa ja till LVU och i domen angavs att mannen nyligen fyllt 14 år samt att han ”trots sina låga ålder” hade rökt hasch. Eftersom han var i skolpliktig ålder framhölls att han måste få gå i skolan.

I den dom som föll förra veckan mot 21-åringen för villainbrotten fastställer i Uppsala tingsrätt att mannen ska utvisas till Marocko och han förbjuds att återvända före år 2026.

Fakta Åldern avgör

Lagstiftningen innehåller särskilda regler för dem som begått brott när de varit 15, 18 respektive 21 år.

Den som är under 15 år får inte dömas till påföljd för brott.

Döms någon under 18 år till ett frihetsberövande straff ska det i första hand bli sluten ungdomsvård.

Är personen mellan 18 och 21 år måste det finnas särskilda skäl för fängelsestraff.

Källa: Högsta domstolen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om