Beställde sexövergrepp på nätet

På tisdagen startar rättegången mot den 39-årige man från Uppland som beställt sexövergrepp på barn i Filippinerna och filmat dem från sin egen dator.

9 januari 2015 15:47

Mannen har medgett att han beställt och regisserat övergreppen, som filmats av kvinnornas webbkameror i Filippinerna och överförts i "direktsändning" till mannens dator i hans bostad. Där har han tittat på övergreppen och samtidigt filmat sin datorskärm, för att kunna spara övergreppsfilmerna. Polisen hittade 16 filmsekvenser med beställda övergrepp i mannens dator.

Förundersökningen innehåller utredarnas skriftliga beskrivning av filmernas innehåll samt 39-åringens instruktioner till kvinnorna. Det är plågsam läsning, där en kvinna bland annat uppmanas att väcka sitt barn för att genomföra sexakten. När kvinnorna protesterar mot vissa handlingar, därför att barnen inte vill, uppmanas de i hårda ordalag att fortsätta. "Jag har betalat" skriver mannen i sitt meddelande och hotar att inte göra några flera "beställningar" hos kvinnan om hon inte utför hans önskemål. Vid ett tillfälle undrar en kvinna, under en pågående sexakt, om inte mannen är klar snart eftersom barnet som deltar i övergreppet måste gå till skolan.

Fallet är ovanligt men inte unikt i Sverige. Sedan tidigare finns ett liknande ärende som lett till fällande dom, men flera andra misstänkta fall är under utredning. I de allra flesta fallen är det kvinnor som mot betalning utför övergrepp på barn enligt gärningsmannens önskemål. Allt filmas och visas på beställarens dator.

39-åringen är även åtalad för två fall av sexövergrepp på flickor i Sverige. I det ena fallet har utredarna trots stora ansträngningar inte kunnat spåra den flicka i treårsåldern som år 2010 utsattes för en grov våldtäkt i mannens bostad. Övergreppet fotograferades och bilderna hittades i mannens dator. Enligt åklagaren är 39-åringen gärningsman, men han har hela tiden nekat. Trots kontakter med Interpol, en mängd personer i mannens omgivning samt förskolor, skolor och socialtjänst har flickan på bilderna inte identifierats. Även i det andra fallet, rubricerat som grovt sexuellt övergrepp mot barn, nekar mannen.

I fallen med de filmade övergreppen åtalas mannen för anstiftan av grov våldtäkt mot barn. Enligt 39-åringens försvarare, advokat Henrik Stolare, är mannens inställning att brotten till största del inte fullbordats. 39-åringen medger att han gjort sig skyldig till stämpling till brott, vilket är en mildare form av förberedelse. Rättegången i Uppsala tingsrätt beräknas pågå i fyra dagar och väntas till allra största del hållas bakom stängda dörrar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist