Beskedet: Polisen förstärker i Gottsunda

Polisen klassar nu händelserna i Gottsunda och Valsätra som "en särskild händelse". En särskild ledningsresurs avsätts för att jobba mot problemen.

Senaste dagarna har bilar brunnit i Gottsunda och Valsätra.

Senaste dagarna har bilar brunnit i Gottsunda och Valsätra.

Foto: Utryckning Uppsala

Uppsala2016-03-30 15:55

Det stod klart efter ett möte som Uppsalas polisledning hade på onsdagen.

– Vi betraktar numera detta som en särskild händelse och kommer att avsätta en särskild ledningsresurs som ska följa utvecklingen och samverka med olika föreningar i området samt UL, säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef i Uppsala och Knivsta.

Jale Poljarevius poängterar att det inte enbart är ett polisiärt problem utan att alla möjliga aktörer måste ta sitt ansvar och se till att situationen förbättras.

– Vi behöver hjälp med detta, så är det, säger han.

Exakt hur många poliser som kommer att fokusera på just detta vill han inte gå in på.

– Vi kommer att jobba med de resurser vi har och vi kommer att ha en hög närvaro i området, säger han.

Under de senaste dagarna har flertalet bilar och containrar satts i brand kring Gottsunda och Valsätra. Vid ett par tillfällen ska det även ha förekommit stenkastning mot polis och räddningstjänst. I dagsläget har polisen hämtat in två personer som varit efterlysta efter att de avvikit från ett behandlingshem. Ytterligare en person har gripits i samband med bränderna, men då misstänkt för narkotikabrott.

Varför har ingen gripits för bränderna och stenkastningen?

– Det har rört sig om maskerade individer som vi inte kunnat identifiera och det är svårt för oss att avgöra vem som faktiskt gjort vad. Händelserna har inträffat nattetid då det är mörkt, de känner till området väl och har lätt att fly. Och när det gäller bilbränder så har brottet oftast redan inträffat när vi kommer till platsen, vi måste ju kunna bevisa vem som gjort vad, säger han.

Vidare betonar han att insatserna hela tiden är en avvägning om de risker som poliserna kan utsättas för.

– Vi kan inte jaga efter personer hur som helst när det finns risk för bakhåll. Jag har ju också ett ansvar för att mina poliser ska komma hem välbehållna till sina familjer, säger Jale Poljarevius.

Han bekräftar även polisens presstalesperson, Christer Nordströms, tidigare uttalande om att händelserna i Gottsunda och Valsätra kan vara en direkt reaktion på polisens insatser i området senaste tiden.

– De senaste veckorna har vi besökt ett tiotal adresser i samband med olika utredningar, säger han.

Polisen uppmanar nu allmänheten att lämna vittnesuppgifter kring det som inträffat. Känner du till vem eller vilka som varit inblandade så kontakta polisen på 114 14.

LÄS MER: Förtätat samarbete mellan Uppsala kommun och polisen

Särskild händelse

Även om polisens vardag kan vara dramatisk – med ingripande mot brottslingar, komplicerade utredningar och svåra trafiksituationer att reda ut – är dessa exempel inte särskilda händelser.

Särskilda händelser går utöver polisens dagliga verksamhet och är så allvarliga eller omfattande att polisen måste fördela om sina resurser enligt särskilda rutiner.

Vid en särskild händelse organiserar sig polisen på ett annat sätt än i vanliga fall och går upp i stab, vilket innebär att särskilda resurser och personer avsätts för att arbeta enbart med den särskilda händelsen. Den särskilda händelsen hanteras separerat från övrig verksamhet.

Källa: Krisinformation.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!