"Beklagar att folk blev oroliga"

Det var inte kriget som kom. Försvarsmakten hade missat att informera om den militärövning som ägde rum i Uppsala i onsdagskväll. Men enligt kompanichefen möttes stridsfordonen endast av positiva reaktioner.

4 december 2014 14:04

– Jag beklagar om det var så att folk blev oroliga i går kväll. Det var inte vår avsikt. Informationen ska givetvis finnas på Försvarsmaktens hemsida, men den fanns inte där igår och det var en miss, säger major Johannes Breitholtz, kompanichef på Ledningsregementet i Enköping.

Flera personer kontaktade UNT på onsdagskvällen och krävde besked om vad som hände vid Resecentrum i Uppsala. Men Johannes Breitholtz och hans kollegor i de tre stridsvagnarna möttes av enbart positiva reaktioner, hävdar han.

– Vi fick ett fint bemötande av Uppsalaborna. Många uttryckte att det var positivt att vi syns. Det är roligt med övningar i städer, för då får vi träffa våra uppdragsgivare - Sveriges befolkning.

Ingen blev orolig?

– Nej, vi mötte ingen som trodde det var frågan om krig. Men många uttryckte oro över världsläget. Det var kul att vi fick positiva reaktioner, för läser man om Försvarmakten i media tror man ju att vi inte gör något rätt.

Vad var det för övning egentligen?

– Det var en ledningsövning. Vi övar i skog, inomhus och nu var det i bebyggelse. Ledingsövningar innebär att vi övar hur man ska planera strid. Hur det ska fungera med radiokontakt, karta, och så vidare. Det är vår uppgift att leverera en plats åt en högre chef, och bataljonerna står för själva striden.

Varför just Uppsala?

– Vi övar på många olika ställen, från Skåne i söder, till Boden i norr.

Och hur gick övningen?

– Den gick jättebra. Vi hade ett väldigt bra samarbete med Uppsalapolisen och med Uppsala kommun.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Nordenhem