Färska siffror från Östra Sveriges luftvårdsförbund visar att halterna av både kvävedioxid och hälsovådliga partiklar av arten PM10 går ned. Det innebär att Uppsala kommun nu klarar den så kallade miljökvalitetsnormen som baseras på gränsvärden i EU:s miljödirektiv.
– Vi har jobbat hårt med olika åtgärder för att få ned partikelhalterna i luften sedan början av 2000-talet då vi överskred EU:s normer. Sammantaget har det lett till att vi klarar miljökvalitetsnormen på Kungsgatan i Uppsala i dag både vad gäller årsmedelvärden och dygnsmedelvärdet, säger miljöchef Hannes Vidmark.
Kommunen överskred bara EU:s normer vid 16 tillfällen förra året. Gränsen ligger vid 35 tillfällen. De åtgärder som satts in och som givit mest effekt är dubbdäcksförbud och förbättrad renhållning av Kungsgatan. Gatan tvättas regelbundet med en högtrycksmaskin som suger upp de partiklar som bilarnas däck river upp och som fastnar i porer och sprickor i asfalten.
– Det sker varje dag i stora delar av city. De som sköter renhållningen av våra gator är luftens hjältar i Uppsala. En viktig komponent är också vädret. Fukt binder partiklarna så om det regnar mycket vår och höst när det är barmark och många samtidigt kör med dubbdäck på så minskar halterna av partiklar. Är det torrt så ökar dom, säger Hannes Vidmark.
Vad som betyder mest, vädret, dubbdäcksförbudet eller rengöringen går inte att säga.
– Det är kombinationen som är avgörande. Men sedan vi införde dubbdäcksförbudet för fyra år sedan så har vi klarat normen, säger Hannes Vidmark.
Även halterna av kvävedioxid sjönk på Kungsgatan under 2015 jämfört med året innan.
– Kväveoxiderna är beroende på hur trafiksituationen ser ut och mycket handlar om vilka fordon körs. Det är främst fordon som körs på diesel som står för kväveoxiderna. Äldre dieselfordon som släppte ut mycket har till stor del försvunnit. Samtidigt har många dieseldrivna personbilar kommit till och det har gjort att vi inte fått ned halterna så mycket som vi önskat.
När det gäller miljömålen vars nivåer är tuffare och sätts nationellt så når inte Uppsala ända fram. Partikelhalterna har minskat med 35 procent sedan år 2005 och utsläppen av kväveoxider minskat sedan dubbdäcksförbudet infördes år 2010. Men det räcker inte.
– För att klara miljökvalitetsmålet måste vi öka marginalerna mer så att vi inte överskrider halterna under flera dagar än vad som är tillåtet. Det kan vi uppnå genom att uppmuntra fler att gå och ta cykeln stället för bilen, och förbättra kollektivtrafiken, säger Hannes Vidmark.