26 000 kronor för en bagge

45 baggar klarade utgallringen till årets upplaga av baggauktionen i Mälardalen. Och hugade spekulanter kom från när och fjärran till Vattholma för att bjuda på baggarna.

3 oktober 2015 10:48

– Jag kikar lite på baggar till svärföräldrarnas gård Häcklinge utanför Alunda. Och det här är nog favoriten. Men det kanske man inte ska säga högt, säger Björn Runarsson om en av de 45 baggarna som ska ropas ut i ridhuset vid Lena prästgård som gjorts om till auktionslokal.

Alla baggar som säljs har gått igenom en riksbedömning, där de betygsätts. Det som avgör priset är sen en kombination av kroppskonstitution, färg och pälskvalitet, och hur väl baggen passar med resten av besättningen hos budgivarna.

Utropspriserna börjar på 4 000 kronor. Inledningsvis är budgivningen lite trög. men så småningom dyker det upp baggar som föll budgivarna bättre i smaken.

När Björn Runarssons favorit leds fram till auktionsplatsen vill auktionsutroparen börja på 10 000, men inga händer syns i luften. Från 5 000 kronor letar sig priset så småningom upp till 9 000 kronor.

– Det blev ungefär vad vi hade tänkt oss, säger Björn Runarsson och ser nöjd ut med köpet.

Barbro Nord, ordförande för Mälardalens baggauktion, är också nöjd med auktionsdagen, även om tio säljare som fick åka hem med osålda baggar.

– Det var en bagge som gick för 26 000 kronor. Och det var 500 mer än det tidigare rekordet, säger hon.

Mälardalens baggauktion är en av tre baggauktioner i landet för Gotlandsfår. De övriga hålls på Gotland och i Jönköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Heimer