Åtal för storkupp mot Lindvalls Kaffe

Tre personer åtalas för en kupp mot Lindvalls Kaffe i Uppsala på 60 miljoner kronor. Om misstankarna står sig rör det sig om ett av de största ekobrotten som uppdagats i Uppsala under senare år.

 

14 maj 2010 05:59

Den huvudåtalade är nära släkt med företagets vd Ulf Lindvall. Släktingen har anlitat en straffad Uppsalajurist som också åtalas, liksom en ex-krögare.
Den senaste tiden har varit kaotisk för Ulf Lindvall, vd i anrika Lindvalls Kaffe i Uppsala, ett företag som familjen driver i fjärde generationen.
- Det här har varit några av de värsta veckorna i mitt liv, säger han.

För två veckor sedan fick Ulf Lindvall det chockartade beskedet att en nära släkting, tillika delägare i kaffekoncernen, gripits av polisen, misstänkt för att försökt avhända företaget 60 miljoner kronor.
Efterhand som härvan rullats upp har det stått klart att de tre misstänkta gärningsmännen fått Stockholms tingsrätt att medverka till en utmätning mot Lindvalls Kaffe. När polisen slog till i slutet av april planerade Kronofogdemyndigheten för en exekutiv försäljning av den fastighet där Lindvalls Kaffe bedriver sin verksamhet i centrala Uppsala.

Kronofogden hade värderat fastigheten till 13 miljoner kronor och pengarna från en försäljning skulle tillfalla en eller flera av aktörerna bakom det påstådda brottet. För några dagar sedan meddelade dock Stockholms tingsrätt att den planerade fastighetsförsäljningen tills vidare läggs på is eftersom det kommit uppgifter om att allt inte står rätt till.
- Företaget har varit halvt om halvt förlamat men nu hoppas jag att allt ska reda ut sig, säger Ulf Lindvall.

UNT: Har det som hänt skadat företaget?
- I förlängningen finns risken om det visar sig att företaget genom det här blivit registrerat för betalningsanmärkningar och liknande.
De tre nu åtalade personerna är enligt åklagaren inblandade i en härva med tvivelaktiga skuldebrev och brottsrubriceringarna gäller trolöshet. Den åtalade delägaren i Lindvalls Kaffe utpekas som huvudman och till sin hjälp ska han ha haft en jurist samt en före detta krögare från Uppsala. Juristen dömdes i fjol för ekonomisk brottslighet och även ex-krögaren är sedan tidigare straffad.

Det rör sig om en komplicerad härva där de misstänkta enligt åtalet laborerat med olika bolag och tvivelaktiga skuldebrev på 60 miljoner kronor för att kunna framställa betalningskrav mot Lindvalls Kaffe.
Ulf Lindvall berättar att han en dag till sin förvåning upptäckte att koncernen fått ett nytt dotterbolag som kontrollerades av den åtalade släktingen. Dotterbolaget hade kuppats in i koncernen som en slags gökunge vilket ska ha varit ett led i den påstådda brottsplanen.

Släktingen säger i polisförhör att det främst var den åtalade juristen som höll i upplägget medan ex-krögaren bland annat ska ha tillhandahållit ett av de inblandade bolagen. Både juristen och ex-krögaren förnekar brott.

Så var kuppen upplagd

Enligt åtalet har den åtalade delägaren i Lindvalls Kaffe utfärdat skuldebrev på 60 miljoner genom ett bolag han kontrollerat privat. Sedan har han ordnat så att Lindvalls Kaffe, där han ingått i styrelsen, gått i borgen för skulden. Ex-krögarens bolag har övertagit skuldförbindelsen mot släktingens privata bolag och krävt borgensmannen, dvs Lindvalls Kaffe på pengarna. Släktingen har godkänt betalningskravet som därmed fastställts av Stockholms tingsrätt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!