Astronomidygn firas i Uppsala

Intresset för himlafenomen är i växande, och visade sig senast i intresset för norrskenet över Uppsala nu i veckan. Så när Astronomin dag och natt drog igång på lördagsförmiddagen var det en aktivitet helt rätt i tiden.

9 oktober 2015 12:21

Ett brett utbud aktiviteter av olika slag ägde rum under dagen, huvudsakligen på Ångströmlaboratoriet i Uppsala. Astronomiska föreningen vid Uppsala universitet arrangerade en tävling där första pris var ett teleskop.

Medarrangören Astronomisk ungdom presenterade projektet Designa en flagga till jorden, efter inspiration från konstnären Oskar Pernefeldt som i maj i år skapade The International Flag of The Planet Earth.

– "Rymdfarare är mer än representanter för sin egen nation, utan faktiskt för hela vår planet. En flagga för Jorden skulle därför kunna användas för att representera vår planet vid rymdresor, samt för att påminna folket på Jorden om att vi delar en planet och bör ta hand om den", anser Astronomisk ungdom, som bjöd in ungdomar under 25 år att designa en flagga för Jorden.

Senare på dagen föreläste fyra Uppsalaforskare om sina favoritämnen, däribland Anders Eriksson vid Institutet för rymdfysik, under rubriken Att angöra en komet. Vetenskapsjournalisten Anna Davour berättade om Mysteriet med de ombytliga neutrinerna, Erik Zackrisson om Universums första stjärnor och galaxer, och Lisa Rosén om Solen och andra fläckiga stjärnor.

På kvällen hade Uppsala amatörastronomer öppet hus i Observatorieparken, och gav besökare möjlighet att se natthimlen genom det stora, gnisslande refraktorteleskopet och astrografen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Bill