Årets vinkrogar utsedda

För första gången får Villa Anna utmärkelsen Årets vinkrog av Munskänkarna i Uppsala.

22 januari 2015 11:12

Restaurang Villa Annas sommelier Linn Arkevid säger att vinet är 50 procent av måltiden. Hon och restaurangchef Palle Isaksson tar emot det guldinramade diplomet Årets vinkrog från Munskänkarna på torsdagen.

– Det är alltid kul att få utmärkelser och uppskattning för det vi gör, säger Palle Isaksson och visar väggen där det nya diplomet ska få trängas med fyra guldkajor och premieringen Slow Food.

Bertil Lundvik, ordförande i Munskänkarna i Uppsala, berättar att Årets vinkrog finns i fyra kategorier, från en till fyra druvklasar. Villa Anna får två. För att få tre krävs fler vinsorter på glas.

– Det är omöjligt för oss att ha fler viner på glas, vi är en så liten restaurang och har så många sorters vin, säger Palle Isaksson.

Tre druvklasar får däremot Hambergs fisk som utses till Årets vinkrog för andra gången.

Munskänkarna premierar ett brett utbud av vin och rimliga priser. En informativ vinlista och kunnig personal är ett stort plus, liksom många viner på glas. Även själva vinglasen ska falla Munskänkarna i smaken.

Hur ska ett bra vinglas vara då?

– Lite avsmalnande upptill så att aromerna fångas upp. Och kupan ska vara något så när stor, så att aromerna utvecklas mera, svarar Bengt Lundvik.

Utmärkelsen Årets vinkrog är ett sätt att motivera fler restauranger att ha en bra vinlista och servera många viner glasvis i bra glas med hjälp av kunnig personal.

Munskänkarna är en rikstäckande ideell förening med över 24 000 medlemmar, varav 4 000 i Uppsala. Bland annat anordnar de vinutbildningar och informerar om nya viner och bra köp.

Diplomet Årets vinkrog delas alltid ut den 22 januari, på vinodlarnas skyddshelgon Sankt Vincents dag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!