I vanliga fall ligger minsveparen M21 ­– Saga i en hamn i Stockholm, men förra tisdagen förtöjdes det 28 meter långa fartyget i Fyrisån. Det är ägaren Christer Linden som kört den till Uppsala för att ha som övernattningsbostad medan han tillfälligt jobbar på Akademiska sjukhuset över vintern.

Minsveparen M21 togs i drift i flottan 1941 och användes flitigt under kriget. 2007 köptes den ut av en privat ägare och två år senare såldes den vidare till Christer Linden och hans fru Merete Lind. De har åkt runt hela Sverige i båten som numera är k-märkt, och får ofta uppmärksamhet från nyfikna åskådare och personer som tidigare tjänstgjort på båten.

– Den var ju i drift i örlogsflottan i 66 år så det är många som har tjänstgjort på den. Det spelar ingen roll var vi ligger, det dyker alltid upp folk som tjänstgjort ombord. Man insåg snabbt att många har minnen från båten, säger Christer som själv har bakgrund som reservofficer i flottan.

Artikelbild

Men uppmärksamheten stör inte Christer och hans fru.

– Nej, i ägandet ligger ett mått av förvaltning, det kommer ju på köpet. Men det är trevligt och vi träffar mycket folk. Hade vi inte gillat det hade vi fått köpa en annan båt, säger han.

Idag finns bara fyra så kallade M-fartyg kvar i originalskick av de 29 som tillverkades, och M21 är en av dem. Den som vill se henne i Fyrisån kommer kunna göra det fram till den 15 april då hon åker hem till Stockholm igen.

– Fram tills dess är vi instängda i Fyrisån, men det är bra det, säger Christer.