Aleris säger upp all hemtjänstpersonal

90 anställda förlorar jobbet och 330 brukare tvingas byta till ny vårdutförare när Aleris säger upp hemtjänstavtalet med Uppsala kommun.

25 september 2014 20:47

Vårdföretaget Aleris väljer att sluta med hemtjänst i Uppsala. Avtalet med kommunen förlängs inte när det går ut innan jul. Orsaken uppges vara krisande ekonomi och att "regelverket för hemtjänsten inte ger möjlighet för god omsorg".

- Det är jättemånga som drabbas och det är förstås förfärligt, kommenterar Anne-Marie Svensson, vd för Aleris.

Kan ni inte bara sänka vinstkraven som vårdbolag?

- Vi pratar om flera miljoner minus för oss de tre senaste åren. Vi kan inte fortsätta så.

När frågan om nedläggning kom upp för ett år sedan höjde kommunen ersättningen. Man lovade också att en översyn av reglerverket som omger hemtjänsten i Uppsala skulle göras, enligt Svensson.

- Men vi tycker inte att kommunen har lyssnat tillräckligt. Vi vill till exmempel kunna ha flexiblare tider för hur länge anställda ska vara hos brukaren.

Kommunalråd Ebba Busch Thor (KD) slår ifrån sig kritiken.

- Det är uppenbart att Aleris inte lyckats hålla tillräcklig effektivitet och anser att vi ställer för höga kvalitetskrav på vården. Vi ska ställa höga krav, så är det bara.

Personalen fick beskedet på torsdagen. Det togs emot med bestörtning.

De 330 brukare som kommer tvingas byta utförare av hemtjänst, kan ni garantera att kvaliteten på vård- och omsorgen för dessa inte blir lidande av det här?

- Det kan vi absolut. Alla brukare som påverkas kommer på fredagen få hem ett brev med information. Alla berörda kommer även kontaktas av en biståndshandläggare som hjälper till och svarar på frågor, säger Ebba Busch Thor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Nordenhem