Advokat hänvisade man till dömd jurist

Uppsalaadvokaten Michael Niklasson hänvisade en affärsman till en jurist som han visste var dömd för grova ekobrott. Den dömde juristen övertalade sedan affärsmannen att medverka i den uppmärksammade jättekuppen mot Lindvalls Kaffe, hävdar åklagaren.

21 maj 2010 07:59

Advokat Michael Niklasson var försvarare åt en jurist från Uppsala som för knappt ett år sedan dömdes av hovrätten för att ha organiserat en bolagsplundring på miljontals kronor.
Senare fick Michael Niklasson i ett helt annat sammanhang kontakt med en affärsman från Uppsala som behövde juridisk rådgivning. Niklasson hänvisade då affärsmannen till den jurist som han tidigare varit försvarare åt. Detta trots att Niklasson alltså var väl medveten om att juristen var en grov ekobrottsling.

Juristen som affärsmannen kopplades ihop med ska då ha lagt upp en plan som slutade med kuppen mot Lindvalls Kaffe på 60 miljoner kronor där de båda nyligen stått inför rätta.
Enligt åtalet har juristen stått för upplägget och dessutom övertalat affärsmannen att medverka i brottsligheten.
– Affärsmannen behövde hjälp i mycket komplicerade rättsfrågor och jag hänvisade honom till den dömda juristen eftersom han är mycket skicklig, uppger Michael Niklasson, tillika FP-politiker, som säger att han inte ångrar sitt agerande.

Advokat Roger Häggquist är försvarare åt den åtalade affärsmannen som hänvisades till juristen.
– Det var närmast förödande för affärsmannen att hamna hos den här juristen. Om jag som advokat velat att en person skulle ägna sig åt något seriöst hade jag inte hänvisat honom till den juristen, säger Roger Häggquist.
Han menar att Lindvallhärvan aldrig hade uppstått om inte affärsmannen blivit sammanförd med den dömde juristen.
– Jag tror att affärsmannen inte kände till juristens bakgrund. Han litade nog på att Niklassons förslag om att vända sig till juristen innebar att han hamnade hos en seriös jurist som skulle hjälpa honom.

Enligt Advokatsamfundets regler får en advokat inte främja orätt. Uppsalaadvokaten Bengt Sörman, tidigare ledamot i Advokatsamfundets styrelse, är kritisk mot Michael Niklassons agerande.
– För att uttrycka sig försiktigt tycker jag det är förvånande, säger Sörman.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg vill inte kommentera frågan.
– Det här kan bli ett ärende för disciplinnämnden och jag vill i så fall inte föregripa det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!