"Vi vill gärna spela live och turnera."

Efter närmare 40 år släpper 70-talsbandet Stardust med rötter i Tierp och Söderfors ett nytt album. Bandet återuppstår med nya namnet Stardust Revival.

18 april 1916 14:31

Det rykande heta purfärska albumet ”Timeless” innehåller nya inspelningar av originallåtar som inte getts ut tidigare – med just de bandmedlemmar som var med på de stora turnéerna runt om i Europa.

Vad gjorde att ni återförenades i studion efter så många år?

– En märklig upplevelse. I september 1977 spelade vi (läs Stardust) i BBC:s legendariska program Top Of The Pops med låten ”Ariana”. För några år sedan sändes repriser av programmet i England. En god vän till oss som bor i Skottland spelade in det program som vi var med i och någon lade upp klippet på You Tube, berättar Sven-Magnus ”Mange” Wirblad, en av bandets medlemmar som bor i Björklinge och var med från starten, redan på den tiden gruppen på 1970-talet hette Stämbandet.

Med tv-framträdandet nådde Ariana plats 42 på den brittiska singellistan. Poptidningen Sounds hyllade gruppen och Stardust turnerade under sju, åtta år i Europa.

Mange Wirblad fortsätter:

– Reprisen av vårt framträdande 40 år senare triggade i gång oss. Vi fick helt enkelt en rejäl nostalgitripp och kände att nu är det dags att göra något tillsammans igen.

Stardust Revivals förra album spelades in i London 1977 efter att kontrakt skrivits med det engelska bolag som upptäckte Stämbandet.

En välkänd musikprofil i gruppen är Jorma Kujansuu som bor i Tierp. På 1960-talet spelade ”Mange” och Jorma tillsammans med Curt Nilsson och Anders Wilén i Tierps- och Söderforsbandet Too Much.

– Man kan verkligen påstå att Too Much blev starten för våra musikaliska karriärer. Jorma och jag fortsatte med Stämbandet som sedan bytte namn till Stardust.

Med Too Much deltog de i Sveriges Radios popbandstävling på 1960-talet. I stentuff konkurrens kom de fyra med band från hela Sverige.

– Janne Lucas vann, berättar ”Mange” som är gift med May-Britt Wirblad, gruppens sångerska.

Stardust upplöstes efter en stor avslutningskonsert på Norrlands nation i Uppsala.

Vilka ambitioner har ni nu som musikgrupp?

– Vi skulle gärna spela live och turnera om det finns ett publikt intresse. Till att börja med gäller det att få folk att lyssna på vår nya platta. Det skulle vara skoj om den spelas i radio, musiken är som gjuten för P4, tycker ”Mange” Wirblad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!