"Vi kör med Jesus i tanken"

Rockmusik, skinnställ och predikan på samma gång. Motorcykelprästen Mikael Bedrup lockade många hojåkare till söndagens mc-gudstjänst.

27 maj 1916 22:16

Ett dån bryter gång på gång det morgonlugn som råder i Tierps köping. Med tanke på söndagens gråmulna start och med den gångna veckans många regnskurar i färskt minne, är det lätt att missta bullret för ännu ett skyfall. Men det här mullret är det inte naturen som står för. Det gör det 50-tal läderklädda motorcyklister som åkt från när och fjärran för att besöka dagens mc-gudstjänst i Nathanaelskyrkan.

– Vi är ett gäng som tycker det är trevligt att börja mc-säsongen såhär, säger Mora Träsk-gitarristen Ingemar "Pingo" André som åkt ner från Gävle på sin Heritage 1450 Softail för att delta.

Han går i kyrkan även när han inte är klädd i skinnställ, men finner motorcykelprästen Mikael Bedrups annorlunda gudstjänst extra lockande.

– Jag söker gärna andra forum än vanliga gudstjänster. Det här är lite fräschare och nytänkande tycker jag. Och glädjen för Micke Bedrup. Hans sociala sätt att vara, det är därför man dras hit, säger Ingemar André.

I en krans kring kyrkbyggnaden står över 50 motorcyklar parkerade och de mestadels läderklädda besökarna tillbringar tiden innan gudstjänsten med att prata och kolla på varandras bågar. Många av dem har likt "Pingo" lockats hit av Mikael Bedrup, som förutom att vara präst i svenska kyrkan också är medlem i "The Fellowship for Jesus Christ Motorcycle Ministry".

– Antal hojar är nog rekord, jag vet att folk har åkt hit från Stockholm, Dalarna, Gävle och Uppsala. Det här är som en församling i församlingen och det måste vara ett rekord i Sverige. Och det i lilla Tierp. Men det är för att vi kör med Jesus i tanken, säger Mikael Bedrup under tiden som han går runt och välkomnar de hjulburna besökarna.

Söndagens mc-gudstjänst är den första av två. En nu i början av motorcykelsäsongen och en i slutet av augusti, som ett sätt att rama in de motorburnas favoritårstid. Dagens rekord bottnar i att han själv reser runt mycket för att träffa folk. Han har redan hunnit köra 900 mil i år.

– Som präst måste man bygga relationer där folk är. Det går inte att bara sitta inne i kyrkan och vänta, vi måste ut och hämta folk.

Det han tror är som lockar många är gudstjänstens annorlunda upplägg. Dels att rockbandet Too Much Monkey Business river av några låtar under andakten, men också en stämning som ligger besökarna närmre hjärtat.

– Många här är inte troende, men de känner att det är ett fantastiskt budskap i en fantastisk förpackning. Vi pratar hojåkares språk och vi kör deras musik. Det är en gemenskap och allt bottnar i ett ord: frihet. Frihet att åka hoj, frihet att möta livet och frihet att möta varandra.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!