Uranus invigdes i Lövstabruk

Den 13 oktober firas astronomins dag. Lövstabruk blev under lördagen en del av världens största astronomiska installation, Sweden Solar System.

13 oktober 2012 17:10

En skulptur av planeten Uranus invigdes på lördagen vid Lövstabruks bygdegård.
På plats under invigningen fanns ett femtiotal personer för att lyssna till astronomisk orgelmusik, testa appar med rymdtema och beskåda den Uranusskulptur som under lördagen blev en del av den 180 mil långa rymdinstallationen. Skulpturen som mäter 2,6 meter i diameter har formgivits av Forsmarks Kraftgrupp och invigdes av Nils Brenning och Gösta Gahm, forskare och initiativtagare till projektet.
– Alla har en relation till rymden och vårt solsystem. Att se och betrakta himlakropparna omkring oss gör att vi får en uppfattning om vår egen roll i universum. Det här projektet är tänkt att ge perspektiv och kunskap om hur små vi faktiskt är, sa Nils Brenning.

Tillsammans har de skapat idén till projektet Sweden Solar System, världens största miniatyr av vårt solsystem. Installationen som är i skala en gånger 20 miljoner har Globen i Stockholm som utgångspunkt och sträcker sig mellan Kiruna och Karlshamn. Än så länge finns nitton planetskulpturer utplacerade.
– Vi satte oss ner med ett gummiband och en penna och ritade ut punkter i landet. Det var helt fantastiskt att se hur vi landade på de mest oväntade platser, köpcentrum, parker, flygplatser, och här. Att Forsmark ligger så nära platsen för just Uranus känns ju lite bra för att vara sant, sa Gösta Gahm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Persson