Ung trollkarl skapar magi

14-årige Gabriel Larsson uppträder på Fallens dag i Älvkarleby i juni.

21 april 1916 10:44

I slutet av april blev Gabriel Larsson i Skutskär Svensk juniormästare i barntrolleri 2016.

– Det känns jättebra att vara etta, det kan inte kännas bättre. Det här är min största framgång hittills, säger en lycklig Gabriel.

Gabriel Larsson är både skådespelare och trollkarl och har trots sin unga ålder många års erfarenhet. Han som studerar på Engelska skolan i Gävle och är en av landets främsta trollkarlar i juniorklassen och även en av de mest bokade i Sverige. I gymnasiet tänker han sig gå vidare till mediaprogrammet. Han är intresserad av film, design och böcker. Han skriver på en fantasybok på engelska.

– Den första trollerilådan fick jag i fyraårsåldern. När jag var i åttaårsåldern fick jag min första riktiga professionella trollerilåda. Jag har alltid tyck om att trolla, det är så roligt när man ser folks reaktioner på de trick jag gör, förklarar Gabriel när vi träffas på Turisthotellet på Laxön.

Det är på Turisthotellet i Älvkarleby som han presenterar sin trollerishow på Fallens Dag 19 juni. Showen är mellan 30 och 45 minuter lång. Redan nu drömmer han om att stå på de stora internationella scenerna.

– Las Vegas är drömmen, men jag sätter gärna upp shower på Rio Bio i Skutskär då och då, de har en underbar gammaldags scen som passar perfekt till trolleri säger Gabriel och får något speciellt i både rösten och blicken.

Sedan starten 2010 han han hunnit med över 150 trollerishower och underhållit tusentals barn, blivit uppmärksammad I dagstidningar, vunnit en talang tävling, varit med i Barnkanalen och förra året var han gäst i Bingolotto – i direktsändning.

I Bingolotto trollade han fram flaskor så att publiken häpnade. Han gör allt från barnkalas till stadsfester och tv-produktioner. Gabriel Larsson blev upptäckt på en campingplats på High Chaparal i Småland.

– Jag satt utanför ett tält och tränade trolleri med en trollerilåda jag fått av en bekant till familjen. En tjej såg mig, hur jag trollade bort ett mynt. Hon blev imponerad av mina konster och ville att jag skulle ge en föreställning på Konditori Lido Söder i Gävle där hon jobbar, berättar han.

Det blev succé. Och det var på Konditori Lido Söder som hans karriär tog fart. Nu ger han regelbundet shower runt om i Sverige.

– Det är viktigt att förnya sig och ständigt ha nya trolleriinslag i föreställningen. Publiken vill se nya saker. Det är inga problem att ta in nya trick. Ett sätt är att utbyta idéer med andra trollkarlar i trolleriföreningar. Jag är medlem i både Svensk Magisk Cirkel och Uppsala Magiska Bröder. Det är utmärkta sällskap att skaffa nya idéer och hjälpa varandra, självklart hittar jag på mycket själv också.

Trolleritricks med kort, mynt, snören, paraplyer, kaniner, lådor med kaniner och svävande bord... I Gabriel Larssons shower finns många klassiska trolleritrick med.

– Man kan väl säga att gammalt blir nytt, många har ju inte sett de klassiska tricken som många använde förr, det gör att de blir som nya säger Gabriel som tycker att trolleri handlar mycket om skådespeleri.

– En förutsättning för att man ska klara av att uppträda som trollkarl är bland annat att man vågar stå på scenen. Vid mitt första uppträdande på Konditori Lido Söder var jag supernervös. Men det var nog bara premiärnerver. Sedan har det gått bra. Vid direktsändningen i Bingolotto hade jag koll på nerverna. Och som trollkarl underlättar det om man är lättlärd eftersom det krävs mycket träning – och det är jag! säger Gabriel och tillägger hastigt:

– När publiken är nöjd och har roligt, då är jag också glad.

christer.bergstrom@unt.se 018-478 13 55

Fallens dag 19 juni

Huvudattraktionen är när dammluckorna vid kraftstationen öppnas och vattnet släpps fritt. Då du får se hundratals kubikmeter vatten per sekund flöda fritt i älvfårorna. Kl 12.24 samt 15.30.

Dolly Style, trollkarlen Gabriel, Idol för en dag, tivoli, dansuppträdanden, godisregn, marknad, helikopter, brandbilar, hoppborg, ansiktsmålning, ponnyridning, marknad, segway, veteranbilar, trampbåtar är några av de saker dagen bjuder på.

Första arrangemanget startar klockan 9, då det är gratis fiske för barn om unga upp till 18 år.

Urval av programpunkter:

11.00 Idol för en dag. Turisthotellets scen.

12.45 Dolly Style på Turisthotellets scen.

13.30–14 Trollkarlen Gabriel på Turisthotellets scen.

15.00 Familjegudstjänst med tårtbuffé, Älvkarleby kyrka.

18.00 Sommarkonsert i Älvkarleby kyrka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!