Skytt eldsjäl i Tierp

Ungdomsledaren Gunder Svensson i Tierp Tolfta skytteförening blev Årets eldsjäl i Tierp för sitt arbete med barn och ungdomar.

4 juni 2014 11:59

– Jag blev glatt överraskad. Det är roligt att skyttesporten uppmärksammas, säger han.

Samtidigt får Gunnar Thollander kulturpriset för sitt mångåriga engagemang för sin hembygd Söderfors. (Thollander är en f d socialdemokratisk riksdagspolitiker.) Utöver de två pristagarna får konstnären Anna-Karin Axelsson ett kulturstipendium på 15 000 kronor för sitt konstnärskap. Kulturpriset till Thollander är en statyett gjord av konstsmeden Erika Galle. Gunder Svensson får 15 000 kronor. Pris- och stipendieutdelningen sker vid nationaldagsfirandet i Söderfors på fredag.

– Jag ska ge 10 000 kronor till klubben. 5 000 får gå till min egen utrustning, säger Gunder Svensson.

I eldsjälsmotiveringen heter det att Svensson har ett genuint engagemang, som gör att skyttesporten kan utövas i kommunen och att han brinner för barn och ungdomar.

– Inom skyttesporten lär man sig noggrannhet och koncentration. Man måste vara mycket disciplinerad. Ungdomsverksamheten är nerven i vår klubb. Det är ungdomarna som ska ta över efter oss äldre, säger Gunder Svensson, 71 år.

Tierp Tolfta skytteförening har 68 medlemmar, vara 27 barn och ungdomar. De senare tränar och tävlar i gevär på korthålsbana 50 meter eller i luftgevär 10-meter. Gunder Svensson nämner en rad namn på lovande skyttar i 12-14-årsåldern som mycket väl kan utvecklas till elitskyttar. Själv tog Svensson SM i k-pist 2004. Han började med pistolskytte i början av 1960-talet när han låg vid Ing 1 i Solna.

– Då fick jag mycket stöd av en fanjunkare Fransson. I dag försöker jag ge ungdomar samma stöd som jag fick, säger han.

lars.gunnarsson@unt.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Gunnarsson