Stenhård skulptur i Strömsberg

En två ton tung granitsten från Indien har leverats till Strömsbergs Bruk. Med hjälp av konstnären Marco Cueva ska den förvandlas till en skulptur – som har huvudet bland molnen.

5 augusti 2015 15:16

Ljuden av Marco Cuevas arbete hörs lång väg utanför vattensågen i Strömsbergs bruk.

Inne i lokalen finns det inte en enda centimeter som inte är däckt av flisor och grått stendamm. Marco Cueva stänger av alla surrande verktyg som blivit alldeles varma under arbetet.

– Jag måste ha på mig två sorters handskar eftersom de blir så varma. Men handskarna hjälper också till att dämpa vibrationer som uppstår i verktygen när jag arbetar, berättar han.

Marco Cueva är utbildad vid Kungliga konsthögskola och gick över till att skulptera i sten 1995, efter att ha ägnat sig åt grafik och målning i flera år.

– Jag lockades av att skapa föremål som består för alltid och som inte kan gå sönder, säger han.

Sedan dess har han skapat flera skulpturer, ställt ut dem och fått uppdrag för utomhusgestalningen för flera byggnader.

Det är också det han arbetar på nu i Strömsbergs Bruk - där han har sitt helg- och sommarhus.

I mitten av rummet står ett 90 centimeter högt och 200 centimeter brett stenblock som väger två ton. Det har fraktats till bruket från Mamallapuram i sydöstra Indien och ska med hjälp av Marco Cuevas händer och verktyg förvandlas till en skulptur, som beställts av en bostadsrättsförening i södra Stockholm.

– Det är en svart granitsten och den är väldigt bra att jobba med på grund av dess hårdhet. Den är relativt billig också, berättar Marco Cueva.

Han har fått fria händer och som så många gånger tidigare kommer ett moln även denna gång vara en del av skulpturen. Ovandelen kommer bli alldeles slät och rund, som en skalp som sticker upp bland de fluffiga molen nedanför.

– Jag gillar att jobba med moln. De finns symboliska värden i dem och det är fritt och enkelt för alla att tolka vad de föreställer. Det finns inget rätt eller fel.

Att skulptera i sten kräver styrka, precision och tålamod, poängterar Marco Cueava.

– Det gäller att man är villig att lära sig hantverket ordentligt.

Han räknar med att skulpturen endast tar ett par dagar att få färdig.

– När man väl kommer i gång går det väldigt snabbt att få färdigt, trots att man arbetar med ett extremt hårt och tungt material, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!