Präst har Jesus i tanken

Nathanelskyrkan i Tierp blir något av landets största mc-klubb.

17 maj 1916 14:35

På bästa gudstjänsttid klockan elva nu på söndag leder prästen Mikael Bedrup den femte mc-gudstjänsten med nattvard i Nathanaelskyrkan.

Vad är poängen med en mc-mässa?

– Jag föredrar att kalla den mc-gudstjänst. En mc-mässa kan associeras med en hojutställning, svarar Mikael Bedrup alert och fortsätter:

– Svenska kyrkan ska vara folkets kyrka. Vi är till för alla. I landet finns det hundratusentals hojåkare, självklart ska vi även vara till för den stora gruppen. Vi kan vara i kyrkan på olika sätt av olika skäl. Mc-gudstjänsten formas på folkets vis; gemenskap, rock, modern pop, till utseendet tuffa hojåkare ger sina livsberättelser under gudstjänsten och på söndag har vi också vuxendop, säger Mikael Bedrup som själv sedan många år är mc-åkare och medlem i "The Fellowship for Jesus Christ Motorcycle Ministry".

Vad tycker den vanliga gudstjänstbesökaren om dina mc-gudstjänster?

– Jag har fått mycket gott mottagande från den traditionella gudstjänstbesökaren och det finns väldigt många pensionärer som ser fram mot mc-gudstjänsten. Vi har också blivit uppmärksammade i SVT dels med dokumentären Himmelska Bikers och i programserien Från Sverige till himlen, en produktion som handlar om kristen mc-kultur.

Som präst drivs Mikael Bedrup av bibelorden i Matteus kapitel 28 och texten med Jesu ord om betydelsen av att gå ut i världen och göra alla folk till lärjungar, och då jag ständigt är ute och skapar relationer så blir människor nyfikna.

– Mc-gudstjänsten skiljer sig delvis från en normal högmässa, men den stora skillnaden är bland annat musiken och utformningen av gudstjänsten. Vi vill att den ska vara fylld av glädje, kärlek och spontanitet.

Anna Söderlind i Fårskär utanför Skutskär ska döpas på mc-gudstjänsten. Hon fick kontakt med Mikael Bedrup får tre år sedan genom sinnesrogudstjänsterna.

– Det känns naturligt att döpas. Betydelsen av dopet har blivit allt starkare under de senaste åren. Jag ser dopet som en bekräftelse på min kristna tro och det innebär att jag kan ta nattvarden. Ja, dopet är mitt sätt att visa att jag vill vara en kristen, säger Anna som lett yogakurser i Nathanelgården.

I mc-gudstjänsten medverkar bland andra det Tierpsbaserade bandet To Much Monkey Business med rak och melodiös rock 'n' roll. Efter gudstjänsten bjuds det på grillad korv och sedan åker mc-följet till ett hemligt sevärt och intressant utflyktsmål som vanligt.

Mikael Bedrup har redan gjort tradition av mc-gudstjänsten. Så här i upptaktstider inför hojsäsongen hålls den i maj och som en avslutning på säsongen och inramning av hojsäsongen hålls en i augusti.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!