Planer för spontan odling

Intresset för att odla eget ökar. Därför vill Tierps kommun undersöka hur stort intresset är för odlingslotter bland boende på respektive ort.

Maj-Britt Lundberg är chef för fysisk planering på Tierps kommun och ansvarar för att undersöka intresset för odlingslotter.

Maj-Britt Lundberg är chef för fysisk planering på Tierps kommun och ansvarar för att undersöka intresset för odlingslotter.

Foto: Julia Löndal Jonsson

Tierp2014-06-30 19:49

– Det är terapi för människor att odla. Det är så roligt! Dessutom får man något för det man jobbar för, säger Ann-Britt Melin som odlar på eget initiativ tillsammans med andra bostadsgäster i kvarteret.

Den soliga lilla gräsmattan bakom bostadshusen vid Bondegatan har blivit en spontan odlingslott. Här odlar Ann-Britt Melin salladsblad, dill, squash, potatis, palsternacka och ärtor.

I våras gjorde Tierpsbyggen en undersökning där man frågade hur många av deras hyresgäster som skulle vara intresserade att hyra riktiga odlingslotter under mer ordnade former. Ungefär en femtedel var positiva.

– Vi vill skapa ett mervärde som höjer trivseln för de boende, säger Veronica Lindström, marknads- och uthyrningschef på Tierpsbyggen.

Nu vill även kommunen göra en egen utredning med en frågeenkät på hemsidan för att avgöra hur stort intresset är i från allmänheten. I augusti beräknas undersökningen att vara klar.

– Vi tror att odling är i tiden just nu. Människor är trötta på att få i sig kemikalier och vill odla eget. Så att det finns ett intresse tvivlar jag inte på. Nu vill vi se var i kommunen man är intresserade, säger Maj-Britt Lundberg som är chef för fysisk planering på Tierps kommun och ansvarar för utredningen.

Det är Vänsterpartiet som uppmärksammat de spontana planteringarna och nu kommit med ett förslag om att skapa jordlotter för att tillgodose behovet.

– Det är många från Vänsterpartiet som bor i områden där det finns ett stort intresse för odling och vi har sett att det förenar grupper med olika bakgrund och ålder, säger Urban Blomster (V).

Förhoppningen är att projektet även ska innebära en positiv utveckling och öka attraktionsvärdet på bostadsmarknaden.

– Det kan vara ett bra tillskott för kommunen. Vi hoppas bara att det är ett intresse som är bestående, så det blir en långsiktig investering, säger Maj-Britt Lundström.

Eftersom kommunen gör en viss insats, där bland annat parkering, redskapsbod och kompost till jordlotterna kommer behövas, kan det hända att en mindre kostnad sannolikt tillfogas jordbruksentusiasterna. Men exakt hur mycket det skulle kosta vet ännu inte Urban Blomster (V) eller Maj-Britt Lundström.

Maj-Britt Lundström är inte helt nöjd med spontanodlingarna som uppförs här och där i Tierp.

– De har ingen koll på sin egen kompost och tippar ner i bäcken vilket man inte får göra. Man kanske odlar någonting en period och slutar, så blir det vildvuxet. Det fungerar inte så som vi skulle vilja att det gör, säger hon.

Om förslaget går i genom ska odlingslotterna fördelas till samtliga av kommunens tätorter. Projektet uppskattas stå klart till år 2016

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om