Örbyhusband redo inta Göteborg

Redan ett halvår efter bildandet gick bandet i våras vidare till länsfinalen i Ung kultur möts. Framgångarna har fortsatt och nu väntar riksfinal i ännu ett stort kulturarrangemang, Open Jam i Göteborg, för killarna i Örbyhusbandet Funking Skjorta.

20 januari 2010 21:56
Det är ett uppspelt gäng som UNT träffar i Högbergsskolans kafé. Inte så konstigt egentligen. Om drygt en vecka sätter de sig på tåget med destination Göteborg för att representera Tierp vid kulturarrangemanget Open Jam. Örbyhuskillarna jag träffar på Högbergsskolan, som representerar sex sjundedelar av bandet Funking Skjorta, ser verkligen fram emot äventyret. Att de hamnar där beror på att publiken vid kommun­arrangemanget Öppen scen i höstas tog dem till sitt hjärta.
- Efter alla framträdanden på Öppen scen hölls, överraskande för oss, en röstning bland publiken. Och vi vann. Då vi senare fick frågan om vi ville representera Tierp i Göteborg var vi inte sena att tacka ja, berättar Gustav Larsson, trummis i gruppen.

Örbyhusbandet spelar en funk- och soulinspirerad musik à la James Brown och Samuel Ljungblahd. Killarna, som är mellan 16 och 18 år gamla, har en avslappnad syn på sitt musicerande och vill framför allt ha roligt själva då de spelar. Som bandnamnet avslöjar läggs också en del engagemang på scenkläderna.
- Vi vill alltid bjuda på mycket show och spex och det ska vi göra i Göteborg också, säger Andreas Hemström.

En gemensam nämnare för bandet är missionskyrkan i Örbyhus där flera av killarna är engagerade. En annan är Högbergsskolan i Tierp där fem av bandmedlemmarna går, tre av dem på estetiska programmet. Närmaste veckan fram till avresan är det repetition som gäller. Även om bandmedlemmarna riktigt sprudlar av skön självdistans är alla måna om att göra så bra ifrån sig som möjligt då det väl är dags för scenframträdandet i Göteborg.
- Vårt uppdrag är ju att sätta Tierp på kulturkartan och det tar vi faktiskt på stort allvar. Vi ska göra bra ifrån oss, säger Josef Mattsson.
Lite som rockstjärnor känner de sig trots allt.
- Som det är nu glider vi liksom fram på en räkmacka. Vi har tågbiljetter som kommunen skickat oss och i Göteborg är vi inbokade på ett hotell. Det här känns kul, säger Gustav Larsson.

Pia-Marit Ekström, kultursekreterare vid kommunen, berättar att evenemanget i Göteborg i första hand är ett tillfälle för unga kulturutövare, från poeter till magdansöser, att inspirera och inspireras av varandra.
- Det känns jättekul att skicka det här gänget dit, säger hon.
:Med på resan finns också Kerstin Limér, musiklärare vid Centralskolan som varit med och arrangerat Öppen scen. På söndagen ska hon träffa kolleger från andra håll i landet för att utbyta erfarenheter.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!