Nytt hus lyft för Örbyhus skola

Lagom till läsårsstarten stod nybygget vid Örbyhus skola klart och har gett två tredjeklasser och en fritidsavdelning nya och fräscha lokaler.

26 augusti 2014 13:04

Ljuset flödar in från flera håll genom de stora fönstren hos klass 3A där de 21 eleverna under ledning av klassföreståndare Annelie Elgh förser sina arbetspärmar med prydliga och ämnesvisa register. Nu i en högre klass väntar tuffare arbete med mer papper, påpekar hon och på frökens fråga om vad pärmregister kan göra för nytta är svaret givet och kommer snabbt från salen:

– För att hålla ordning.

Att eleverna trivs med ljus och rymd råder ingen tvekan om och de tävlar om att rada upp fördelar.

– Bekvämare, finare golv, renare toaletter, skönare toaletter, säger de och allt kan sammanfattas i en bättre arbetsmiljö för alla i klass 3A och 3B i grannrummet.

– Och det finns ett rum där man kan jobba i fred och sitta om man är arg, säger Max och syftar på grupprummet.

Allt var inte alldeles klappat och klart till skolstarten och till invigningen i förra veckan. Stolar och bord kom inte förrän efter några dagar.

– Vi hade samling på golvet, lånade musik- och bildsal i gamla skolan och höll extra utelektioner , säger Annelie Elgh.

Kapprummen mellan entréer och lektionssalarna väntar också på klädkrokar och övrig inredning. Men en dag när regnet öser ned är det egentligen ingen anledning. Då ger de stora fria ytorna plats för dubbelklass med synonymövning inomhus. Constance Mullen, klassföreståndare för 3B, lockar fram synonymer till bil, tassa, cykel och toa. Resultatet kommer i form av ord som kärra, gå, snigla, hoj, dass, mugg och leder vidare i ett samtal om mer korrekt språk, slanguttryck och ord med karaktär som inte passar i skolans språkbruk.

Om eleverna trivs så är skolans rektor Inger Wennberg minst lika nöjd med det efterlängtade nybygget.

– Vi behövde mer utrymme, efter att ha lämnat en del lokaler till förskolan i det som kallas Skogsbacken, säger hon.

Ännu mer kan det bli.

– Huset är förberett för en våning till.

Det kan behövas när elevantalet sakta vänder uppåt och om Örbyhus med bra pendlarläge växer.

Kvar återstår att färdigställa utemiljön. Nya lekredskap på en yta med gummiasfalt ska på plats, för god tillgänglighet även för rullstolsburna. Det ska också bli en multisportarena i samma stil som vid Centralskolan i Tierp.

Förutom nybygget gläds rektorn även åt god lärarsituation och kommande pedagogiska satsningar:

– Mattelyftet ser vi fram mot. Vi är också uttagna att vara med i testomgången för läslyftet. Det kommer rätt i tiden, med kollegialt lärande och kan bli en vitamininjektion, hoppas Inger Wennberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Badner