Ny teaterförening startar i Tierp

Efter sommaren kommer två nya teaterkurser starta upp i Tierp. Den ena vill locka de med funktionsvariation och den andra blandar deltagare i alla åldrar.

4 augusti 1916 09:15

– Det fanns mycket verksamhet för pensionärer, barn och ungdomar, men inget ihop. Jag tyckte det var tråkigt att det inte fanns någonting över generationsgränserna, då man kan lära mycket av varandra.

Det säger dramapedagogen Jenny Normark Momquist  som är ordförande i föreningen Alla åldrars scen. 2008 var hon med och startade teatergruppen på Fyrisgården i Uppsala, med syftet att olika generationer skulle kunna mötas och göras saker tillsammans. Efter sommaren kommer föreningen börja driva två kurser – eller teatergrupper som hon föredrar att kalla det - i Tierps kommun. Den ena gruppen är för deltagare i alla åldrar och den andra är riktad till de med funktionsvariationer.

– Vi blev kontaktade av Tierps kommun som ville veta om det fanns ett intresse för personer med funktionsvariation att syssla med teater. Vi hade en pröva-på grupp i våras med tio medlemmar som gärna ville fortsätta. De blir en egen grupp från början, men tanken är att den som deltar i kursen även ska bli medlem i föreningen. Som en del av den får man träffa grupper man vanligtvis inte träffar och vi kommer ha olika föreningsaktiviteter som fika och att man ser varandras föreställningar. Det blir en slags inkludering även om det inte är samma grupp, säger hon.

Möjligheten att kunna möta och integrera med människor i olika åldrar och omständigheter är viktigt för Jenny Normark Momquist.

– Det är fantastiskt givande. Det är väldigt bra stämning i grupperna. En 7-åring och en 70-åring konkurrerar inte med varandra och det uppskattas väldigt mycket att kunna dela en fritidsaktivitet med sina barn och barnbarn, säger hon.

Alla åldrars scen sker i samarbete med Vuxenskolan i Tierp och planen är att de två grupperna med start i september ska ses en gång i veckan vardera och få lära hur de uttrycker sig i teatermediet. På Kulturveckan i november ska ett smakprov visas upp på den föreställning som ska ges i början av nästa år. För gruppen med funktionsvariation är syftet minst lika stort att överhuvudtaget få stå på scen.

– För de med funktionsvariation är det första steget att överhuvudtaget få dem att synas och höras på scen. Att de får berätta det som de vill berätta är mer i fokus än själva hantverket, berättar dramapedagogen och tillägger:

– När vi testkörde i våras deltog en äldre kvinna som var född på den tiden när man gömdes undan om man inte var som andra. För en sån kvinna var det ganska stort att få stå på scenen och berätta sin historia.

Fakta Teater på gång

Förutom de föreställningar som vardera kursgrupp i Alla åldrars scen genomför i vecka 6 nästa år, hoppas föreningens ordförande få ihop flera andra projekt. Bland annat en vandrande föreställning om Ullfors bruk.

För den teaterintresserade i Tierp ges de sista två föreställningarna av "Min Hustru eller En natt i Lövsta Bruk" i Orangeriet i Lövstabruk nu i helgen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joakim Dahlbäck